Кламер БГ - Новини: Големите ученици остават вкъщи поне до 12 януари

Големите ученици остават вкъщи поне до 12 януари

България

|
Ср, 23 Дек 2020г. 09:33ч.
Големите ученици остават вкъщи поне до 12 януари

Ако заболевамостта от коронавирус намалее, учениците от 5 до 12 клас, може да се върнат в училище, но само за част от дейностите като изпити и практики. Това заяви пред бТВ просветният министър Красимир Вълчев. Те със сигурност ще останат вкъщи до 12 януари. След това ще се взима решение съобразно обстановката. По план малките ученици до 4 клас трябва да започна присъствено обучение на 4 януари. За големите бе планирано да учат онлайн до 31 януари, но е възможно този срок да не бъде спазен.

Децата от 5 до 12 клас задължително ще носят маски в клас, каза още Вълчев. За по-малките това решение ще бъде оставено на директорите по места.

Според Вълчев матурите за 10 клас могат да се проведат онлайн. Министърът посочи, че миналата година външното оценяване не е отпаднало заради електронното обучение.

"Надяваме се, че през пролетта ситуацията ще бъде по-добра заради ваксините", каза министърът и обясни, че засега не се планира отпадане на изпитите.

Около 18 хил. ученици или около 3% не са обхванати от електронното обучние заради липса на устройства. Според Вълчев МОН продължава с доставките на техника, като до момента са осигурени 32 хил. бройки.

До момента 66 учители са починали след заразяване с коронавирус. Според Вълчев около 20% от педагогическия персонал са изявили желание да се ваксинират. Малко под 15% са против. Останалите твърдят, че ще изчакат.

Електронното обучение не е пълноценна форма на обучение, каза още Вълчев. Според него не е било грешка, че учебната година е започнала присъствено.

"Не можем да твърдим, че училищата са основният фактор за разпространението на заразата, имаме достатъчно изследвания, публикувани в реномирани издания, които показват, че училищата допринасят, но като цяло децата не са тази среда, която допринася повече от друга за разпространението", каза министърът.

mediapool.bg