Кламер БГ - Новини: Глоба от 250 000 долара заплашва всеки, който върти пари със санкциониран по закона "Магнитски"

Глоба от 250 000 долара заплашва всеки, който върти пари със санкциониран по закона "Магнитски"

България

|
Пет, 04 Юни 2021г. 14:26ч.
Глоба от 250 000 долара заплашва всеки, който върти пари със санкциониран по закона "Магнитски"

Глоба от 250 000 долара заплашва всеки, който върти пари със санкциониран по закона

Всяка компания, която извърши парични преводи със санкционираните по глобалния закон "Магнитски", може да бъде глобена с 250 000 долара. Коментар по темата направи адв. Ивайло Дерменджиев, който е специалист по международно търговско право. По-рано тази седмица той беше избран за председател на Висшия адвокатски съвет.

"Законът "Магнитски" говори за човешките права, а по-късно в разширението му е влязла корупцията като част от човешките права и нарушаването им. Американците прилагат един общ закон за извънредни икономически мерки. На базата на този закон се налагат всички санкции, които в момента представляват интерес", коментира пред БНТ Ивайло Дерменджиев, доктор по международно търговско право.

Той уточни, че американските власти могат да налагат и санкция в двоен размер на сумата, която е била преведена, договорена или е част от търговските отношения със санкционираното лице.

"Информацията, върху която се базират всички тези процедури по закона "Магнитски" и свързаните с него закони, е на база на различни данни. Могат да бъдат от Сенатска комисия, която разисква определен проблем и сезира Министерството на финансите, което налага санкциите. Другият начин е да бъде направено подобен тип разследване от администрацията на САЩ. Има и трети начин - информация от чужда държава. Тогава се възприема, че това уведомление е сравнително обосновано и само върху тези твърдения, те биха възприели санкции. Последният начин е, ако бъдат сезирани от сдружения с нестопанска цел", коментира Дерменджиев.

Срокът на санкциите по закона "Магнитски" е около 5 г., като след това могат да бъдат отменени или продължени. Той обясни, че санкциите могат да се отменят по всяко време.

Забраната за влизане на територията на САЩ не може да се обжалвана, но санкционираните могат да обжалват замразяването на активите им.

В интервю пред БНТ бившият шеф на следствието и главен прокурор (за около месец) Бойко Найденов коментира, че САЩ надали ще предоставят на българската прокуратура някакъв материал от това разследване.

"Това е административна проверка и какви данни са събрани, ние можем само да гадаем. Нашите институции са длъжни да образуват разследване и да проверяват. Въпросът е как биха могли да бъдат приобщени подобни доказателства", каза Найденов,

"Очевидно имаме проблем с преследването на дадени видове престъпност. Ние получаваме постоянни упреци отвън, а и вътре вече се задава този въпрос - защо в България имаме толкова голяма корупция. Очевидно е, че нещо куца и хората започват да го осъзнават", допълни Найденов.

Според него става дума за политически въпрос, не правен. "Много трудно е да очакваме, че политици, замесени в корупционни схеми, ще създадат и ще подкрепят едно подобно разследване и подобна активност на правоохранитителните органи", коментира той.

mediapool.bg