Кламер БГ - Новини: Главният прокурор поиска имунитетите на двама депутати от БСП и ГЕРБ

Главният прокурор поиска имунитетите на двама депутати от БСП и ГЕРБ

България

|
Вт, 20 Юни 2017г. 16:34ч.
Главният прокурор поиска имунитетите на двама депутати от БСП и ГЕРБ

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета на двама народни представителите – единият от ГЕРБ, другият от БСП.

Обвинението е поискало снемане на депутатската защита на Манол Генов от БСП заради няколко разследвания.

Налице са доказателства, че от 1 до 30 март 2017 г. Генов в съучастие с Николай Христев е предлагал на асеновградчани по 25 лв., за да гласуват за него и за политическтата партия, която представлява в парламентарните избори, съобщават от държавното обвинение..

Има данни и за това, че през март 2017 г. депутатът от ГЕРБ е склонил главния архитект на Асеновград да съгласува проектната документация за строителство в терен, попадащ под защитата на културното наследство и разположен в охранителната зона на групов паметник на културата “Метошка махала".

Другият депутатски имунитет, поискан от държавното обвинение, е на парламентариста Димитър Гамишев от ГЕРБ.

Той е предаден на съд за това, че в края на ноември 2014 г. в благоевградското село Копривлен блъснал по непредпазливост пресичащ пътното платно местен жител, който загинал. Разследването показва, че Гамишев се е движил с личния си автомобил със скорост около 68 км/час при позволена 50 км/час.

На 15 май тази година адвокатът на подсъдимия предоставил удостоверение, че клиентът му има имунитет, тъй като е избран за народен представител. Това принудило съда в Благоевград да прекрати наказателното производство срещу Гамишев, като го изпрати за разглеждане в Софийски градски съд.

Точно заради това главният прокурор е поискал имунитета на Гамишев, за да продължи наказателното производство.

Часове по-късно и двамата народни представители обявиха, че се отказват доброволно от имунитетите си.

"Отказвам се от имунитета си. Прокуратурата да изчисти казусите и името ми", каза в свое изявление Манол Генов от БСП.

Генов каза, че още след проверката на прокуратурата и ДАНС в община Асеновград, е имал подозрения, че ще се появят и претенции към него. Продължавам и до момента да не намирам причината за подобна връзка, освен ако не е тенденциозна. Иска ми се да не е така, каза депутатът. Нека прокуратурата разследва каквото е необходимо и вярвам, че съмненията, още повече във вид на обвинения, ще бъдат изчистени с доказателства. заяви Манол Генов.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова каза, че от партията застават зад колегата си и се надяват на бързо и обективно разследване, което ще даде възможност Манол Генов да си изчисти името.

Народният представител от ГЕРБ Димитър Гамишев също съобщи, че се отказва от депутатската си защита. Той ще внесе в сряда заявление до ръководството на Народното събрание, с което изразява съгласието си да бъде снет депутатския му имунитет.

mediapool.bg