Кламер БГ - Новини: Гешев е готов за оставка, ако не е полезен на прокуратурата (видео)

Гешев е готов за оставка, ако не е полезен на прокуратурата (видео)

България

|
Четв, 09 Дек 2021г. 17:10ч.
Гешев е готов за оставка, ако не е полезен на прокуратурата (видео)

Гешев е готов за оставка, ако не е полезен на прокуратурата (видео)

Главният прокурор Иван Гешев заяви, че би се оттеглил от поста си, ако прецени, че вече не е полезен за държавното обвинение. Това е първият път, в който той допуска, че би могъл да подаде оставка. Досега винаги е бил категоричен, че няма да го направи.

Когато преценя

"Ще се оттегля, когато преценя, че не съм полезен на прокуратурата и че във всички тези лъжи, които се изсипват, се окаже, че има нещо вярно", заяви Гешев, цитиран от БТА.

За неговата оставка настояват и четирите политически сили, които подкрепят бъдещото правителство. Миналото лято имаше многохилядни граждански протести с искане за същото.

Гешев призна, че е правил грешки в работата си без даде повече подробности. Каза само, че били "кадрови грешки". Той отново повтори тезата си, че щом политици искат оставката на прокурор, значи той работи добре.

Притеснение

По-рано Гешев свика конференция, за да се обсъжда бъдещето на специализираните съд и прокуратура. В словото си при откриването й той говори за "институционални войни и лични вендети", които водели до бум на престъпността и се притесни, че се правят политически опити "за пробив в правото и законността".

Миналото лято главният прокурор свика национално съвещание на същото място, по време на което обяви, че се правят опити прокуратурата да бъде унищожена. Малко преди това държавното обвинение нахлу в президентството и започнаха простести с искане за оставката на главния прокурор и правителството на ГЕРБ.

И преди, и сега

Сега речта му бе изпълнена с подобни на тези от миналата година фрази. Освен за политическа намеса Гешев говори и за опасност за върховенството на закона.

"За съжаление сме изправени пред политически опити за пробив в правото и законността. Според мен и според прокуратурата – маскирани като реформа и борба с престъпността. Налице е реална опасност за върховенството на правото и на основни демократични ценности", каза той.

В словото си миналото лято главният прокурор акцентира върху "червената линия":

"А тя е застрашеното върховенство на правото, част, от което е независимостта на прокуратурата, като част от съдебната власт според българската Конституция".

Гешев отчете, че българските граждани искат промени, но заяви, че това не може да се случва само в съдебната власт. Промяна трябвало да има и в МВР, и в другите служби за сигурност.

Закривай

Специализираните съд и прокуратура не могат да продължат да съществуват в сегашния си вид. Това заяви правосъдният министър Иван Демерджиев. Той посочи, че въпреки че работят от над 10 години тези институции не са успели да убедят обществото в ползата от тях. Демерджиев цитира два доклада на Европейската комисия от миналата година, в които се посочва, че няма достатъчно присъди за корупция по високите етажи на властта. Министърът подчерта, че само за година в Румъния за корупция са били предадени на съд над 1200 държавни служители от висше ниво.

"Всички знаем колко са обвинените и осъдените в България. Сравнението не говори добре за ефективността на българските институции", заяви той.

Министърът напомни и реакцията на прокуратурата след санкциите по глобалния закон "Магнитски" срещу Делян Пеевски и Васил Божков. По онова време бизнесменът имаше почти 20 различни обвинения, а срещу депутата нямаше дори проверка. Тя започна след налагане на санкции и то с уговорката, че от САЩ ще се изисква допълнителна информация.

"В тази ситуация българската специализирана прокуратура отново не оправда своето съществуване като показа различен стандарт към уличените в корупция лица като подходи по различен начин към тях в зависимост дали същите бяха в близки отношения с представителите на властта или в конфликт с такива", заяви Демерждиев.

История

Специализираните съд и прокуратура бяха създадени от първото правителство на ГЕРБ и заработиха в началото на 2012 г. Първоначалната идея бе те да се занимават предимно с дела срещу организирани престъпни групи. Впоследствие обаче правомощията им бяха сериозно разширени и в момента те разглеждат редица дела, които преди години бяха в редовите съдилища. Сред тях са тези за корупция, по които спецпрокуратурата не може да се похвали с почти никакви успехи. Именно на тази прокуратура бе началник Гешев преди да се издигне до върховете на държавното обвинение. Пак там се гледа и делото за източването на КТБ, което седем години след фалита на банката е все още на първа инстанция. Наблюдаващ прокурор по него бе Гешев.

mediapool.bg