Кламер БГ - Новини: Гешев поиска оставката на пернишки прокурор заради проявите на сина му

Гешев поиска оставката на пернишки прокурор заради проявите на сина му

България

|
Ср, 02 Ноем 2022г. 11:50ч.
Гешев поиска оставката на пернишки прокурор заради проявите на сина му

Бисер Михайлов, Снимка: бТВ

Пернишкият прокурор Бисер Михайлов да подаде оставка от системата. За това настоя главният прокурор Иван Гешев. Изявлението му идва ден, след като се разбра, че синът на Михайлов – Васил Михайлов е нарушавал домашния си арест. Той обвиняем за няколко побоя в миньорския град.

Скандалът с Михайлов-младши започна през лятото. Тогава семейството на футболен треньор от Перник се оплака, че той е бил пребит и приет с травми в „Пирогов“. След това се оказа, че прокурорският син е заподозрян за няколко подобни прояви. Срещу него имаше отлежаващи преписки. Единственото, което пернишките прокурори бяха направили, бе отвод от разследванията заради познанството си с бащата.

Михайлов-младши бе арестуван, а преписките – прехвърлени в София по спешност. Той прекара няколко месеца в следствения арест, а преди дни бе пуснат под домашен. След това младежът се похвали пред бТВ, че няколко пъти е напускал дома си и дори е ходил на дискотека. Първоначално от правосъдното министерство казаха, че не знаят за такова нарушение. Впоследствие обаче бе направена проверка и се оказа, че той не е носил електронна гривна за проследяване. По информация на бТВ в Перник не са имали устройство и е трябвало да бъде взето от друг район на страната. От ведомоството заявиха, че ще търсят дисциплинарна отговорност на служители. В сряда пък правосъдният министър Крум Зарков коментира, че домашният арест на Михайлов-младши е приключил. За да бъде променена мярката му в по-тежка обаче трябва съдебно решение.

"С ясното съзнание, че родителите не носят наказателна отговорност за своите деца и обратното, за разлика от мрачните тоталитарни времена, аз смятам, че в интерес на справедливостта, на хората от гр. Перник и на институцията Прокуратура на Република България, прокурор Бисер Михайлов ще може и ще има доблестта да поеме своята морална отговорност", пише в изявлението на Гешев.

Само преди няколко месеца прокурорът подаде оставка от ръководния си пост – зам.-шеф на местната окръжна прокуратура. Това се случи след началото на скандала със сина му. Случаят стана известен и след като кметът Станислав Владимиров обяви, че положението с Михайлов-младши е нетърпимо и ако местните институции не могат да се справят, той ще търси помощ на национално ниво.

Прокурор Михайлов не за първи път влиза в новините. Преди повече от десет години той бе арестуван при акция на ГДБОП заради подозрения за лихварство. Разследването срещу него обаче бе прекратено и той бе възстановен на длъжност.

mediapool.bg