Кламер БГ - Новини: Гешев пита какво да се прави със СРС-тата на спецсъда

Гешев пита какво да се прави със СРС-тата на спецсъда

България

|
Ср, 08 Юни 2022г. 15:23ч.
Гешев пита какво да се прави със СРС-тата на спецсъда

Гешев пита какво да се прави със СРС-тата на спецсъда

Главният прокурор Иван Гешев е поискал становище от Националното бюро за контрол на СРС-тата как след да се действа с тези, разрешени от спецсъда. Той посочва, че според приетите от парламента законови промени спецструктурите трябва да бъдат закрити на 27 юли. След това има седем дни, в които висящите дела и разследвания трябва да бъдат прехвърлени в съдилища и прокуратури в страната.

От държавното обвинение вече заявиха, че това е невъзможен за изпълнение срок и той трябва да се удължи на поне шест месеца. Шефката на спецпрокуратурата Валентина Маджарова предсказа хаос с делата в противен случай.

Сега Гешев посочва и друг проблем – специалните разузнавателни средства. От съобщението на прокуратурата не става ясно колко са те, но през последните години спецсъдът е основната иснтитуция, която ги разрешава, така че вероятно става дума за няколко хиляди.

"Преназначаването на магистратите влиза в сила също от 27 юли и те вече няма да имат качеството на прокурори в специализираните прокуратури, респективно наблюдаващи прокурори по конкретни дела. Така се поставя под въпрос самото изпълнение на закона за всяко конкретно наказателно производство, включително за делата, по които са прилагани или се прилагат СРС, тъй като магистратите вече няма да имат правомощия да работят по тях", посочва прокуратурата.

Има и друг проблем – унищожаването на събраните чрез подслушване и следене доказателства. По закон, когато прилагането им се спре, прокурорът е длъжен да уведоми съда, разрешил СРС-то. За да се унищожи информацията е нужно съдебно разпореждане. Такова обаче няма как да бъде получено, тъй като и самият съд, разрешил подслушването, спира съществуването си, казва Гешев.

"Главният прокурор подчертава, че липсата на механизми за решаване на поставените проблеми, ще доведе до забавяне и нарушение на закона, както и че възниква риск в бъдеще да бъде възприето, че разпорежданията за унищожаване на събраната чрез прилагане на СРС информация, която няма да се използва за изготвяне на веществени доказателствени средства, са издадени от некомпетентен орган", пише в съобщението на прокуратурата.

Това е поредната критика от страна на Гешев срещу приетия от управляващите законопроект. Главният прокурор вече атакува разпоредбите пред Конституционния съд с искане те да бъдат отменени.

mediapool.bg