Кламер БГ - Новини: Гешев и ДАНС ще борят заедно купуването на гласове, Рашков ще играе соло

Гешев и ДАНС ще борят заедно купуването на гласове, Рашков ще играе соло

България

|
Четв, 21 Окт 2021г. 13:52ч.
Гешев и ДАНС ще борят заедно купуването на гласове, Рашков ще играе соло

Гешев и ДАНС ще борят заедно купуването на гласове, Рашков ще играе соло

Главният прокурор Иван Гешев и шефът на ДАНС Пламен Тончев са подписали заповед за създаване на междуведомствено звено, което да се бори с купуването на гласове на предстоящите президентски и парламентарни избори на 14 ноември. Извън него обаче остава МВР. Вътрешният министър Бойко Рашков многократно заяви, че не вижда смисъл от подобно нещо. Той дори заподозря, че целта е прокуратурата да иска такова съвместно звено е да получава информация за полицейските разследвания и да ги спира.

В името на гражданите

Звеното се създава с цел да се гарантират политическите права на гражданите, пише в съобщението на прокуратурата. Подобни съвместни заповеди се издават преди всеки избори през последните десетина години. От дейността на тези звена не е произлязло кой знае какво. Дела се образуват, има и внесени обвинителни актове. Обикновено осъдените са дребни риби и почти никога не са купували гласове за управляващата партия.

Въпреки това прокуратурата твърди, че това е добър начин за взаимодействие между институциите. Според тях звеното е ефикасно и ефективно. Гражданите могат да подават сигнали за нарушения и чрез електронна форма, пишат оттам.

Нямаме отговор

В съобщението се посочва още, че е отправена покана и силовия вицепремиер Рашков. До момента отговор от него не е постъпил.

Преди седмица вътрешният министър коментира, че целта на прокуратурата е да получи достъп до информацията на МВР.

"И да стопират в една или в друга посока нашите разследвания. Затова, струва ми се, че е по-добре за това да се разкрива истината и да се избегнат политическите пристрастия, които някои прокурори показват, полицейските служители да си свършат работата, след което да докладват на прокуратурата", заяви той.

Едновременно с това МВР-шефът коментира, че кандидат за депутат от ГЕРБ в Пловдив е организирал схема за купуване на гласове на миналите избори. Сега бил в листите на партията. Преди това вътрешният министър заяви, че на предишния вот били образувани най-много дела заради съмнения за купуване на гласове от ГЕРБ. На второ място били ДПС.

mediapool.bg