Кламер БГ - Новини: Гешев е в Израел насред протестите срещу овладяването на съда

Гешев е в Израел насред протестите срещу овладяването на съда

България

|
Вт, 28 Март 2023г. 13:56ч.
Гешев е в Израел насред протестите срещу овладяването на съда

Иван Гешев

Делегация на българската прокуратура, водена от главния прокурор Иван Гешев, е на работно посещение в Изртаел по покана на Федерация на ционистите в България. По време на визитата той ще говори за “водещия принос“ на държавното обвинение по недопускането на т.нар. “Луковмарш“ в София.

Любопитното е, че Гешев може да придобие челен опит в Израел, където в момента се провеждат най-масовите граждански протести в страната заради опита на крайнодясното мнозинство около премиер Бенямин Нетаняху да прокара съдебна реформа по свой вкус. Правителството се опитва да придобие ключова роля при избора на съдии, докато Нетаняху е подсъдим по три корупционни дела.

След масовите протести управляващите обявиха, че ще оттеглят временно спорния закон.

Гешев ще проведе разговори в израелското външно министерство и парламента (Кнесета). На фона на протестите в страната той ще обсъжда “проактивната роля на прокуратурата при противодействието на тероризма и проявите на антисемитизъм“.

В контекста на 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи Иван Гешев ще се срещне и с представители на българската общност в Израел.

В българската делегация влизат още шефът на международния отдел в прокуратурата Цветомир Йосифов и заместник-директорът на Национална следствена служба Ясен Тодоров.

mediapool.bg