Кламер БГ - Новини: Германският канцлер изрази подкрепа за влизането на Финландия в НАТО

Германският канцлер изрази подкрепа за влизането на Финландия в НАТО

Свят

|
Ср, 16 Март 2022г. 23:13ч.
Германският канцлер изрази подкрепа за влизането на Финландия в НАТО

Германският канцлер изрази подкрепа за влизането на Финландия в НАТО

Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че подкрепя всяка проява на интерес към членство в НАТО от страна на Финландия. Войната в Украйна стана причина неутрална Финландия, която има дълга сухопътна граница с Русия, да започне обществени дебати за присъединяване към Алианса.

В отговор на въпрос дали ще подкрепи евентуална кандидатура на Финландия, зададен му на съвместна пресконференция с финландския премиер, Шолц заяви, че вече има сътрудничество между Финландия и НАТО.

"Желанията, които Финландия изразява пред нас и съюзите, в които участваме, са винаги добре дошли", заяви Шолц, без да добави нещо по-конкретно.

Финландската премиерка Сана Марин заяви, че страната ѝ разглежда въпроса, както беше обявено по-рано този месец. Възможно е страната да се ориентира към членство в Алианса, потвърди тя.

Марин призова Германия и други страни да спрат да финансират войната, започната от руския премиер Владимир Путин, като спрат да купуват изкопаеми горива от Русия. "Сигурна съм, че Германия и други страни членки на ЕС се опитват да намерят други начини", добави тя.

В отговор Шолц, който повтори призива си към Путин да спре войната в Украйна и да изтегли руските войски, подчерта, че Берлин се стреми да намали зависимостта си от руски петрол и природен газ.

Шведското правителство обяви днес, че ще увеличи разходите си за отбрана за тази година с около 3 милиарда шведски крони (318,7 милиона долара), като опитва да ускори превъоръжаването си на фона на руското нашествие в Украйна.

Това "ще означава, че можем да подсилим военния си капацитет на остров Готланд, да увеличим броя на служителите в армията, да увеличим запасите от гориво и боеприпаси”, както и да продължим закупуването на техника и превозни средства, заяви министърът на отбраната Петер Хултквист, цитиран от шведската телевизия.

Миналата седмица правителството заяви, че ще увеличи военния бюджет до 2 на сто от БВП възможно най-скоро и обсъжда с опозиционни партии начини за ускоряване на този процес.

mediapool.bg