Кламер БГ - Новини: Германия спря лицензирането на "Северен поток 2"

Германия спря лицензирането на "Северен поток 2"

Свят

|
Вт, 16 Ноем 2021г. 14:37ч.
Германия спря лицензирането на "Северен поток 2"

Германия спря лицензирането на

Германският енергиен регулатор заяви във вторник, че е спрян процесът на сертифициране на газопровода "Северен поток 2", минаващ по дъното на Балтийско море, съобщава Ройтерс.

В изявлението на регулатора се казва, че базираният в Швейцария консорциум трябва да създаде компания съгласно германското законодателство, за да изпълни допълнителни предпоставки за получаване на оперативен лиценз.

"Сертификация за експлоатацията на "Северен поток 2" ще бъде разгледана, само след като операторът на газопровода бъде организиран в правна форма, съответстваща на германското законодателство", се казва в изявление.

Базираният в Швейцария консорциум "Северен поток 2" отказа да коментира възможното забавяне на износа на газ след решението на германския регулатор, предаде Ройтерс.

Консорциумът само посочи, че сертифицирането на газопровода е спряно поради учредяването на дъщерно дружество на "Северен поток 2".

"Нашата компания предприема тази стъпка, за да гарантира спазването на приложимите правила и разпоредби. Не сме в състояние да коментираме подробностите на процедурата, нейната възможна продължителност и въздействие върху момента на започване на операциите по транспортиране на газ по газопровода", посочват от компанията в имейл до агенция Ройтерс.

На 8 ноември "Газпром" обяви, че газопроводът е готов за пускане. Посочено бе, че първата тръба на газопровода вече е запълнена с технически газ, а втората е впроцес на подготовка за запълване, посочи топ-мениджърът на газовия холдинг.

Тогава обаче бе отказан коментар за хода на сертификация на оператора на газопровода "Норд Стрийм 2" като независим преносен оператор.

Строежът на съоръжението беше напълно завършен на 10 септември 2021 г. Първоначалните планове бяха той да приключи до края на 2019 г., но наложените от САЩ Санкции за компаниите, участващи в реализацията му, забавиха строителните дейности.

Газопроводът се състои от две тръби с общ капацитет от 55 млрд. куб. м, минаващи по дъното на Балтийско море от руското до германското крайбрежие.

За да бъде въведен в експлоатация газопроводът "Норд Стрийм 2" трябва да предостави сертификат за съответствие с техническите норми, както и ба бъде сертифицирана като независим преносен оператор от Федералната мрежова агенция. Това решение се очаква да бъде публикувано на 8 януари 2022 г.

mediapool.bg