Кламер БГ - Новини: Германският външен министър се обяви против налагането на по-строги санкции на Русия

Германският външен министър се обяви против налагането на по-строги санкции на Русия

Европа

|
Пон, 26 Апр 2021г. 11:45ч.
Германският външен министър се обяви против налагането на по-строги санкции на Русия

Германският външен министър Хайко Маас се обяви против налагането на по-строги санкции на Русия заради случая с изпратения в затвора опозиционен лидер Алексей Навални, предаде ДПА.

Маас подчерта пред телевизия А Ер Де, че се съмнява, че подобни мерки ще подобрят положението на критика на Кремъл.

"Мисля, че ще се случи точно обратното", добави външният министър.

ЕС призовава от месеци за освобождението на Навални, който беше осъден за нарушаване на условията по своя условна присъда. Той не можеше да ги изпълни, защото се намираше на лечение в Германия, след като беше отровен и едва не умря, припомня ДПА.

Маас посочи, че ЕС вече е използвал на два пъти подобни инструменти срещу Русия - след отравянето на Навални и след като той беше арестуван при връщането си в родината.

Санкциите, наложени на Русия заради анексията на Крим и конфликта в Източна Украйна, ще останат в сила, докато не се стигне до решение, подчерта външният министър. "Но не е в наш интерес да се включваме в тази конфронтационна врява. Искаме диалог и да бъдем добри съседи с Русия".

Маас добави, че лошото състояние на отношенията между Берлин и Москва, както и между Брюксел и Москва, е повод за диалог. Връзките не трябва да остават в това състояние, подчерта той, "а за да промените това, трябва да си говорим".

mediapool.bg