Кламер БГ - Новини: Германските християндемократи печелят убедителна победа в Шлезвиг-Холщайн

Германските християндемократи печелят убедителна победа в Шлезвиг-Холщайн

Европа

|
Пон, 09 Май 2022г. 14:39ч.
Германските християндемократи печелят убедителна победа в Шлезвиг-Холщайн

Кандидатът за премиер на ХДС в Шлезвиг-Холщайн Даниел Гюнтер, сн. ЕПА/БГНЕС

Социалдемократите на германския канцлер Олаф Шолц понесоха в неделя съкрушително поражение на изборите в провинция Шлезвиг-Холщайн. Те останаха на трето място, далеч зад консерваторите и зелените, предаде Франс прес.

Християндемократическият съюз на бившата канцлерка Ангела Меркел, който е на власт в тази провинция, спечели между 41 и 43 процента от гласовете, показват екзитполове. Това е с 9-11 процентни пункта повече от резултата им на предните избори през 2017 година. "Съюз 90/Зелени" е на втора позиция със 17-19,5 на сто в тази северна провинция, родом от която е вицеканцлерът и министър на икономиката и климата Роберт Хабек. Германската социалдемократическа партия печели между 15,5 и 16 на сто от гласовете. Тя губи 12 процентни пункта от резултата си преди пет години. Свободната демократическа партия, партньор в управляващата трипартийна коалиция в Берлин на социалдемократите и зелените, печели 7 на сто от гласовете.

На вчерашните избори "Алтернатива за Германия" за пръв път отпадна от регионален парламент. По предварителни резултати АзГ начело с Йорг Нобис е получила само 4,4 процента от подадените гласове в Шлезвиг Холщайн.

Вотът в граничещата с Дания провинция с 2,9 милиона души население е вторият електорален тест за годината за правителството на Шолц. Той ще бъде последван след седмица от изборите в най-голямата провинция Северен Рейн-Вестфалия, контролирана от ХДС.

mediapool.bg