Кламер БГ - Новини: Навални е отровен, съобщиха германски лекари

Навални е отровен, съобщиха германски лекари

Свят

|
Пон, 24 Авг 2020г. 18:37ч.
Навални е отровен, съобщиха германски лекари

При изследванията на руския опозиционер Алексей Навални са установени следи от отравяне, съобщи германската болница "Шарите", предаде в понеделник БТА, цитирайки

Асошиейтед прес.

В изявление на болницата се казва, че лекарският екип, който изследва Навални от приемането му в събота, са открили наличие на холинестеразни инхибитори в организма му.

Холинестеразните инхибитори са широка гама вещества, които се намират в редица лекарства, но също и в пестициди и нервнопаралитични агенти. Лекарите в "Шарите" все още не знаят на кое конкретно вещество е бил изложен Навални.

"Пациентът е в интензивно отделение и продължава да е в изкуствено предизвикана кома. Здравословното му състояние е тежко, но в момента животът му не е в непосредствена опасност", се казва още в изявлението.

Здравето на Навални се влоши рязко по време на полет от град Томск, Западен Сибир, за столицата Москва в четвъртък. Самолетът с 44-годишния Навални бе принуден да кацне в Омск, където критикът на Кремъл бе настанен в кома в реанимацията на болница.

В събота специален самолет, изпратен от германската фондация "Кино за мир", транспортира Навални от Омск в Берлин. От болницата "Шарите", където той е настанен, все още не са коментирали състоянието му.

Междувременно Яка Бизил - основател на "Кино за мир", която транспортира със специален самолет Навални от Омск в Берлин - направи прогноза за състоянието му пред таблоида "Билд".

"Навални ще оцелее след "атаката с отрова", но ще е "извън строя" в продължение на месеци, каза той.

Яка Бизил добави, че Навални е понесъл полета добре, но това не променя "тревожната като цяло ситуация". "Ако (руският опозиционер) премине през това невредим, на което всички се надяваме, тогава той ще е извън политическата сцена най-малко два месеца", прогнозира активистът.

В същото време руските лекари от болницата в Омск увериха, че не са били подлагани на никакъв външен натиск или намеса от страна на властите във връзка с опозиционния лидер Алексей Навални, предаде Франс прес. Първоначално те не позволяваха транспортиране до Германия, защото имаха съмнения, че Навални няма да издържи полета.

"Не сме съгласували диагнозата с никого. Не ни е бил оказван никакъв външен натиск, нито от страна на лекари, нито от други сили", заяви на онлайн пресконференция Александър Мураховски, главен лекар на болницата в западносибирския град.

"С големи усилия спасихме живота му", добави той.

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков по-рано заяви, че Путин не е участвал в решаването на въпроса за транспортирането на Навални до Германия.

Първоначалният отказ за преместването на Навални в чужбина беше определен от неговите съюзници като политическо решение, което според тях е заплашвало живота на опозиционния лидер. Съпругата му Юлия Навалная заяви, че "не се доверява" на обществената болница и каза, че са й попречили да види съпруга си, а след това и да говори с германските лекари.

Някои поддръжници на противник номер 1 на Кремъл подозират, че трансферът му е бил забавен, за да може погълнатата отрова да стане по-трудна за откриване, отбелязва АФП.

Анатолий Калиниченко, зам.-директор на болницата, от своя страна заяви, че според две лаборатории в Омск и в Москва в организма на Навални "не е било открито никакво вещество, което може да се смята за отрова".

"Беше неловко, че журналисти и лекари със световна репутация си позволяват коментари, без да имат никаква информация", заяви той, изразявайки съжаление, и добави, че е получил десетки заплахи срещу себе си и семейството си.

44-годишният Навални е водещ опозиционен лидер, чиито публикации, разкриващи корупцията на руските елити, се споделят от много хора в социалните мрежи.

mediapool.bg