Кламер БГ - Новини: Германия: ГСДП, "Зелени" и СвДП започват официални преговори за коалиция

Германия: ГСДП, "Зелени" и СвДП започват официални преговори за коалиция

Европа

|
Пет, 15 Окт 2021г. 16:10ч.
Германия: ГСДП, "Зелени" и СвДП започват официални преговори за коалиция

От ляво надясно пред микрофоните са лидерите на трите преговарящи партии - Аналена Бербок, Олаф Шолц и Кристиян Линднер

Лидерите на левоцентристката Германска социалдемократическа партия (ГСДП) и две по-малки партии са се съгласили да препоръчат започването на официални преговори за съставяне на управляваща коалиция, съобщи кандидатът на ГСДП за канцлерския пост Олаф Шолц, цитиран от Ройтерс.

Социалдемократите, които постигнаха най-висок резултат на парламентарните избори в Германия миналия месец, "Зелените" и пробизнес ориентираната Свободна демократическа партия (СвДП) казаха, че проучвателните разговори, целящи да бъде установено дали трите формации имат достатъчно общи позиции, за да сформират заедно правителство, са били конструктивни.

"Възможно е ново начало с участието на трите партии", каза Шолц на пресконференция, на която обяви, че има сделка за пътна карта за преговори. "Ние постигнахме съгласие по текста от проучвателните разговори", продължи той и добави, че това "е много добър резултат, който ясно показва, че в Германия може да бъде съставено правителство, което има за цел да гарантира, че ще постигнем напредък".

Сълидерът на Зелените Аналена Бербок заяви, че първоначалното споразумение предвещава "коалиция на прогреса", която "наистина ще използва следващото десетилетие като десетилетие на обновление".

В съвместен документ, публикуван след края на проучвателните преговори днес, потенциалните партньори изразяват своята убеденост, че могат да сключат "амбициозно и жизнеспособно коалиционно споразумение", предаде ДПА.

"Проучвателните преговори се характеризираха с доверие, уважение и съобразяване един с друг. Смятаме да продължим по същия начин", се посочва в текста.

Ако социалдемократите, "Зелените" и свободните демократи приключат успешно официалните преговори, това ще е първата тристранна коалиция на федерално ниво в Германия от 50-те години на миналия век, отбелязва ДПА.

Ройтерс цитира чернова на документа, според която една от точките, договорени от трите партии, е отказ от електроцентралите, работещи с въглища, до 2030 г. Те са се споразумели още 2 процента от германската земя да бъде използвана за инсталиране на вятърни генератори, всички покриви на сгради, за които има възможност, да бъдат оборудвани със слънчеви панели и времето за планиране и издаване на разрешителни да бъде намалено поне наполовина.

Споразумението означава, че алиансът ХДС/ХСС на Меркел се насочва към опозиционните скамейки, след като отбеляза най-лошия си резултат на изборите след войната, отбелязва Франс прес. Лидерът на ХДС и кандидат за канцлер Армин Лашет наскоро заяви, че партията му остава отворена за сформиране на управляваща коалиция, но дори оставането му на собственият му пост е под въпрос.

Изправени пред най-тежката си криза от десетилетия, консерваторите планират сериозна чистка на ръководството си, като до декември ще се проведе конгрес, на който ще бъдат избрани новите им ръководители.

Шолц, който е и вицеканцлер на Меркел, изрази тази седмица увереност, че тристранните преговори с участието на неговата партия ще доведат до съставяне на следващото правителство на Германия преди Коледа.

Коалицията на СДП, Зелените и СвДП - известна като "светофар" по червения, зеления и жълтия цвят на трите партии - намери подкрепа сред германците. 62% от тях одобряват коалицията като следващото федерално правителство, според проучване, публикувано в петък.

Рейтингът на Шолц е още по-висок, тъй като трима от всеки четирима заявяват, че е било "добре" той да стане канцлер.

Накъде тръгва Германия

Предстоящата смяна на ръководството на Германия в лявоцентристка посока идва в момент, когато най-голямата икономика в Европа се бори със сложното предизвикателство да осигури възстановяването на страната след пандемията.

Сериозният недостиг на суровини и компоненти вече ограничава растежа, като заводите на жизненоважната за Германия автомобилна индустрия не работят поради проблеми с доставките.

Въпреки че промишлеността настоява държавната подкрепа да продължи, планираната цел за нулеви емисии до 2045 г. ще изисква огромни инвестиции, включително изграждане на по-устойчиви енергийни мощности и по-екологични транспортни възможности.

По време на официалните преговори Зелените и подкрепящата бизнеса СвДП ще трябва да проверят дали могат да преодолеят различията си по въпроси, включващи опазването на климата, данъчното облагане и публичните разходи. Но и двете партии заявиха, че искат да "изградят мостове", за да управляват.

Всички партии се стремят да избегнат повторение на последиците от изборите през 2017 г., когато СвДП драматично напусна коалиционните преговори с консерваторите и Зелените и бяха необходими месеци, за да се оформи ново правителство.

Анализаторите смятат, че с намирането на компромиси между партиите е малко вероятно Германия да стане свидетел на рязко залитане наляво.

Шолц все пак е бил финансов министър на Меркел и многократно е заявявал, че се придържа към правилото на Германия за недопускане на нов дълг.

Анализаторът на Berenberg Bank Холгер Шмидинг заяви, цитиран от Франс прес, че в действителност може да се окаже "по-трудно при Шолц", отколкото при коалиция, водена от ХДС, да се постигнат потенциални промени в германските и европейските правила или допълнителни германски фискални ангажименти в Европа.

"Като министър на финансите от март 2018 г. Шолц вече е оформил в значителна степен фискалната позиция на Германия и нейната позиция в преговорите с ЕС. Не очаквайте коренна промяна от потенциалното му преминаване в кабинета на канцлера", пише Шмидинг.

По-скоро Германия вероятно ще продължи своята "постепенна промяна към гъвкаво тълкуване на правилата, повече разходи у дома и в Европа и повече инвестиции в зелената и цифровата трансформация, инфраструктурата и здравеопазването".

mediapool.bg