Кламер БГ - Новини: Георги Господинов е номиниран за Нобелова награда

Георги Господинов е номиниран за Нобелова награда

Общество

|
Ср, 25 Май 2022г. 18:50ч.
Георги Господинов е номиниран за Нобелова награда

Георги Господинов е номиниран за Нобелова награда

Георги Господинов е предложен за официална номинация за Нобелова награда от българския ПЕН клуб. Предложението е изпратено през януари до Шведския нобелов комитет и предстои да бъде разгледано.

Господинов е най-превежданият и най-награждаваният извън България български писател. Романът му "Времеубежище" получи голямата италианска литературна награда "Премио Стрега Еуропео", номиниран е за друга италианска награда – "Грегор фон Рецори", беше обявен за роман на годината през 2021 г. от Фонд "13 века България", спечели голямата награда за литература на Атина.

Георги Господинов е превеждан на повече от 20 езика, носител е на множество международни награди през годините и е лицето на българската литература днес по признанието на академичната критика не само у нас, отбелязва "Площад Славейков".

Предложението за номинацията е подписано от председателката на българския ПЕН клуб - писателката Здравка Евтимова.

"Идеята за номинацията на Георги Господинов за Нобеловата награда за литература дойде от професор Амелия Личева. Единодушно номинирахме Георги Господинов за Нобеловата награда. Негов екип ни помогна да не допуснем фактологически грешки, да посочим точно кои награди е спечелил, за кои е номиниран, за неговите изяви в света и България - така че разполагахме с пълна и точна информация за постиженията на Георги Господинов, който е член на ПЕН клуба, с което много се гордеем. В рамките на два дни придвижихме неговите документи и ги изпратихме на адреса на Нобеловия комитет", казва Евтимова пред БНР.

В края на април обширен материал за романа "Времеубежище" публикува авторитетният британски вестник "Таймс" (The Times) по повод премиерата на книгата на британския пазар.

Британският критик Саймън Ингс, прави сравнението между българския писател и Джордж Оруел. Според него романът на Господинов притежава част от характера на класиката "1984" на Оруел.

"Неговата визия за утрешния ден е кошмарът, от който Европа знае, че трябва да се събуди", пише Саймън Ингс и допълва, че "Времеубежище" е взривяващ жанра роман на идеите".

Според него романът на българския писател, благодарение на собствените си достойнства и в контекста на днешната война, има реален шанс да се превърне в класика още сега.

mediapool.bg