Кламер БГ - Новини: Генсекът на ФИФА Жером Валке е отстранен от поста заради корупция

Генсекът на ФИФА Жером Валке е отстранен от поста заради корупция

Спорт

|
Пет, 18 Септ 2015г. 09:36ч.
Генсекът на ФИФА Жером Валке е отстранен от поста заради корупция

Генералният секретар на ФИФА Жером Валке е освободен от задълженията си до второ нареждане.

Мотивът за отстраняването е "множеството обвинения срещу генералния секретар", се казва в съобщение на международната футболна федерация публикувано в четвъртък вечер.

Необявената официално причина е разследването на етичната комисия за нередности при продажбата на билети за световното първенство.

Французинът отрича обвиненията. Той заема поста на генерален секретар на ФИФА от 2007 г. Сочен е за дясната ръка на президента Сеп Блатер.

Това е поредната серия от скандалите за корупция във ФИФА, които избухнаха през май. Тогава швейцарската полиция арестува няколко висши функционери в Цюрих в навечерието на конгреса на организацията.

Разследването срещу Валке е за машинации с билети за първенството преди година в Бразилия. Той е обвинен, че е пуснал голямо количество билети на черния пазар.

Валке беше замесен и в разкритията за 10-те милиона долара, които Южна Африка е платила на федерациите от Карибския басейн покрай домакинството на световното първенство. Смята се, че с тези пари Южна Африка си е осигурила гласове от този регион за получаването на първенството.

mediapool.bg