Кламер БГ - Новини: Генералният секретар на НАТО очаква догодина диалогът с Русия да се засили

Генералният секретар на НАТО очаква догодина диалогът с Русия да се засили

Свят

|
Пет, 29 Дек 2017г. 15:14ч.
Генералният секретар на НАТО очаква догодина диалогът с Русия да се засили

НАТО най-вероятно ще засили диалога си с Русия през 2018 г., заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг, цитиран от ДПА.

Отношенията между Москва и НАТО са на най-ниското си равнище от Студената война, след като Русия анексира украинския полуостров Крим в началото на 2014 г. и започна да подкрепя сепаратистите в Източна Украйна.

Това доведе до двегодишно замразяване на отношенията, като постоянните представители на алианса и Русия възобновиха преките разговори едва през 2016 г. През 2017 г. двете страни проведоха първите си обсъждания от началото на кризата.

"Очаквам да има повече срещи и по-голямо използване на тези преки военни канали за комуникация", каза Столтенберг в интервю за ДПА. "Така че имаме напредък както по отношение на политическия диалог, така и на военните канали за комуникация и целият алианс подкрепя това", заяви още той.

Откакто започна кризата в Украйна, НАТО засили отбраната си срещу агресия от страна на Русия и обвини Москва, че използва фалшива пропаганда и киберзаплахи, за да подкопава сигурността на региона.

През декември американският държавен секретар Рекс Тилърсън заяви, че не може засиленият диалог да е както при нормализиране на отношенията, отхвърляйки исканията на Германия НАТО да разговаря по-интензивно с Москва.

"Подкрепяме диалога, когато има цел", каза Тилърсън на среща с колегите си от НАТО, както и че не може да има "връщане към редовните календарни срещи", докато Русия не вземе под внимание западното безпокойство заради Украйна и хибридната война, наред с другите въпроси.

Столтенберг изтъкна, че е важно каналите за комуникация с Русия да бъдат съхранени.

"Трябва да обърнем внимание на факта, че на изток имаме по-настъпателна Русия", каза той. "Същевременно посланието на НАТО е, че не искаме нова студена война. Не искаме нова надпревара във въоръжаването и искаме политически диалог с Русия."

"Този диалог не е лесен", каза Столтенберг, отбелязвайки същевременно: "Русия е наш съсед и ще остане такъв".

mediapool.bg