Кламер БГ - Новини: Ген. Кристофър Каволи е новият главнокомандващ на НАТО в Европа

Ген. Кристофър Каволи е новият главнокомандващ на НАТО в Европа

Свят

|
Ср, 04 Май 2022г. 12:55ч.
Ген. Кристофър Каволи е новият главнокомандващ на НАТО в Европа

Ген. Кристофър Каволи е новият главнокомандващ на НАТО в Европа

Генералът от американската армия Кристофър Каволи беше назначен за главнокомандващ на силите на НАТО в Европа, съобщи БТА, цитирайки АФП. Назначаването на Каволи беше одобрено от Северноатлантическия съвет. Каволи ще замени генерал Тод Уолтърс на официална церемония, която е планирана през лятото.

Бъдещият главнокомандващ на силите на НАТО е син на американски офицер от италиански произход. Роден е в западногерманския град Вюрцбург, Западна Германия

Детското му минава във военните бази, където служи баща му. Завършил е Принстънския университет и говори руски език. Каволи е на служба от 1987 г.

Участвал е във войната в Залива, няколко пъти е бил и в Афганистан. Командва американската армия в Европа от януари 2018 г. до октомври 2020 г., а след това поема командването на американските сили в Европа и Африка, чийто генерален щаб се намира в германски град Висбаден.

Военният ръководител на силите на НАТО винаги е американски офицер, докато европейските държави излъчват генералния секретар на Алианса.

mediapool.bg