Кламер БГ - Новини: Загасен е пожарът в парк "Рила", расте този край Чипровци

Загасен е пожарът в парк "Рила", расте този край Чипровци

България

|
Вт, 29 Окт 2019г. 19:22ч.
Загасен е пожарът в парк "Рила", расте този край Чипровци

Избухналият в неделя пожар в Национален парк "Рила" е загасен напълно, но наблюдението на терен ще продължи през нощта и в сряда. Това обяви директорът на Югозападното държавно предприятие Дамян Дамянов във вторник пред БНР.

Огнената стихия засегна над 700 декара гора и алпийска растителност, но вече е потушена

"По целия периметър на пожара имаше едно или две такива леки огнища, които днес ги поливаха. Мисля, че няма да има проблеми, но въпреки всичко е създадена организация утре да има обиколка по периметъра и наблюдение на ситуацията", каза Дамянов.

Над 160 пожарникари, служители от горските стопанства и двата национални парка - "Пирин" и "Рила", участваха в гасенето, в което се включиха и военни хеликоптери.

На зле обаче вървят нещата в пламналия през почивните дни пожар в Чипровския Балкан, който се разраства. Стотици декари сухи треви и храсти са изгорели в местността Клисура край Чипровци.

Кметът Пламен Петков съобщи, че очакват хеликоптер и апелира към всички, които имат възможността да помогнат, да се включат в потушаването на пожара.

Пожарът, който възникна преди два дни в Чипровския балкан, бе локализиран с усилията на 150 пожарникари, лесничеи, военни и доброволци.

Засегнати са главно високопланински пасища и 200 хектара гори. Ситуацията остава сложна, каза главен комисар Николай Николов.

"Остават само две огнища, които представляват проблем за нас. Проблем, който ще бъде решен, надявам се още утре. Заедно с това

колегите от горското стопанство наблюдават един пожар, който се развива на запад от Миджур, на сръбска територия, идеята е бързо да реагираме, за да не се прехвърли на наша територия", посочи той.

Българските и сръбските власти са в контакт помежду си. Допълнителен проблем е лошата видимост в района, която увеличава риска за екипажите на хеликоптерите.

"Димът

е опасен за двигателите, мъглата е опасна като видимост и не би следвало да правим редки маневри, които да не доведат , не дай си, Боже, до нови жертви, така, както се случи в Разлог преди повече от 15 години", коментира Николов.

mediapool.bg