Кламер БГ - Новини: "Галъп": При нови избори би имало сходни резултати

"Галъп": При нови избори би имало сходни резултати

България

|
Пет, 12 Май 2023г. 16:32ч.
"Галъп": При нови избори би имало сходни резултати

Българите не подсказват на политиците ясен изход от политическата. Изборите не са оставили обществото с ясно усещане, че са били честни, с изключение на убеждението сред електората на ГЕРБ – това обаче е често срещана картина след избори. А ако имаше нов вот сега, резултатът би бил сходен с бонус за добре представилите се на 2 април.

Такива са изводите от проучване на "Галъп интернешънъл болкан" сред 803 пълнолетни българи, проведено чрез интервю "лице в лице" с таблети в периода 27 април-5 май.

При изброяването на опции какво правителство да се създаде, най-много от участвалите в проучването отговарят с "не знам/не мога да преценя" - 28.5%. Опцията "Най-добре е да се състави правителство, в което под някаква форма да си сътрудничат и да се подкрепят ГЕРБ, ПП и ДБ" събира аналогична подкрепа – 28%, а "най-добре е да се състави правителство, в което под някаква форма да си сътрудничат и да се подкрепят ГЕРБ, ДПС, БСП и ИТН" се ползва с подкрепа от 20.7%. Според 22.8 на сто пък е най-добре е да се проведат нови предсрочни парламентарни избори.

"Над половината от привържениците и на ГЕРБ, и на ПП, и на ДБ са свикнали с мисълта за някаква форма на общо правителство с другия. При ГЕРБ обаче останалите са предимно в опцията "правителство с ДПС, БСП и ИТН", а при ПП и ДБ останалите са предимно в опцията "нови избори". Най-осезаеми дялове от привържениците на ДПС и БСП пък биха се радвали да видят партиите си във властта, дори и близо до ГЕРБ. "Възраждане" по традиция искат нови избори", посочват от "Галъп".

Проучването показва, че българите не са убедени, че изборите на 2 април са били свободни и честни – 35% приемат, че са били такива, но 37.4% са на обратното мнение, а останалите се колебаят. По традиция, привържениците на победилата партия са по-убедени – близо 80% от тях са с положително мнение, а привържениците на загубилата са "на кантар".

Ако имаше нови избори сега, ГЕРБ биха били на първо място с 26.8% от гласовете, а ПП-ДБ – на второ с 24.1%. "Възраждане" е трета сила с 14.7%, а ДПС – четвърта с 13.9%. БСП е на петото място с 9.1%. Близо около бариерата е ИТН с 4.1%. Под бариерата личат "Български възход" с 3.2%, а "Левицата" е с 1.5%. Останалата подкрепа отива за по-малки формации.

"По правило у нас при политическите фигури преобладава недоверието и когато доверие и недоверие са в сходни позиции, това вече е новина. Затова рейтингите (доверие минус недоверие) почти винаги дават минусово число. Последният месец потвърждава тези изводи", казват от "Галъп".

Според проучването преди своето обявяване за кандидат за премиер Мария Габриел има рейтинг с около -45 пункта разлика доверие минус недоверие. От "Галъп" подчертават, че от години на всеки два месеца отчитат доверието в българския еврокомисар.

Най-популярна политическа фигура в страната остава Румен Радев със сходни дялове доверие и недоверие в последните месеци около четиридесетте процента, а сравнително добро за българските стандарти доверие има и служебният премиер, председателят на Народното събрание, лидерите на основните партии и т.н.

mediapool.bg