Кламер БГ - Новини: "Галъп": Най-безопасно се живее в Сингапур, Норвегия и Исландия

"Галъп": Най-безопасно се живее в Сингапур, Норвегия и Исландия

Свят

|
Пон, 25 Юни 2018г. 10:28ч.
"Галъп": Най-безопасно се живее в Сингапур, Норвегия и Исландия

Най-безопасно се живее в Сингапур, а веднага след това в Норвегия, Исландия и Финландия. Това сочи изследване на социологическа агенция Gallup, която публикува годишното си проучване "Закон и ред 2018", което показва доколко се чувстват в безопасност гражданите на 142 държави в света.

Над 150 хил. души са отговорили на въпросите на социолозите за това дали ги е страх да се прибират посред нощ сами, имат ли доверие на местната полиция, случвало ли се е на тях или техни близки да станат жертва на грабеж или нападение. Въз основа на тези данни всяка държава получава индекс на безопасността.

Според изследването най-спокойно се живее в Сингапур, събрал 97 точки. С пет точки по-малко второто място си поделят Норвегия, Исландия и Финландия.

Следват Узбекистан (91 точки), Хонконг (91), Швейцария (90), Канада (90), Индонезия (89).

Пет държави имат 88 точки - Дания, Словения, Люксембург, Австрия, Китай, Холандия, Египет.

Най-несигурни за себе си и за имуществото си се чувстват гражданите на Венецуела (44 точки), Афганистан (45), Южен Судан (54) и Габон (55).

България е събрала 77 точки, същия резултат имат Беларус, Турция и Танзания. От страните от ЕС по-назад са само Латвия (76) и Гърция (74).

Сред съседите на България, до които българските туристи най-често пътуват, най-добре са класирани Румъния и Сърбия (82 точки), Македония е със 78.

Русия, която сега е домакин на Световното първенство по футбол, е във втората половина на таблицата с едва 70 точки.

mediapool.bg