Кламер БГ - Новини: "Галъп": За 38% от българите обвинението срещу Йончева е репресия

"Галъп": За 38% от българите обвинението срещу Йончева е репресия

България

|
Пет, 01 Фев 2019г. 19:18ч.
"Галъп": За 38% от българите обвинението срещу Йончева е репресия

Според 38% от анкентираните от "Галъп интернешънъл“ в бърз телефонен сондаж повдигнатите обвинения срещу депутата от БСП Елена Йончева са "репресия против смел депутат и журналист, който уличава властта в корупция“. 22% пък мислят, че това е обвинение срещу корумпирана жена, която тенденциозно пречи на управляващите. 17% не споделят нито едно от двете становища, а 18% - не се интересуват. Останалите се колебаят.

Проучването е направено сред 800 души между 29 и 31 януари, а методиката осигурява максимална представителност на данните. Абсолютното максимално отклонение е ± 3.5% при 50% дялове. 1% от извадката е равен на около 55 хиляди души. Сондажът започна преди скандала около министъра на културата Боил Банов.

Самата Йончева се ползва и с по-скоро високо за българския политически процес доверие – 34%.

Кой е по-губещ от ситуацията

За 22% от анкетираните в скандала ГЕРБ е по-губещата страна, а за 19% това е "Йончева и БСП“. "Дяловете са в близки стойности, но са показателни за посоката на обществените настроения“, посочват от "Галъп интернешънъл“.

Отвъд партийния сблъсък обаче, 51% намират, че и двете страни ще загубят в създалата се политическа ситуация. Останалите се колебаят. На този фон 41% казват, че ако Йончева оглави листа на БСП за евроизборите това ще увеличи шансовете на "червените“, 46% са на обратното мнение, а останалите се колебаят.

Половината анкетирани не намират пряка връзка между евроизборите и съдбата на правителството. 43% обаче намират, че евроизборите всъщност ще играят ролята на допитване или своеобразен референдум"за" или "против" правителството на ГЕРБ. Останалите се колебаят.

Повечето българи харесали речта на Радев

Високото доверие към президентската институция и традиционната обществена критичност към властта води и до логична подкрепа за критичния тон на президента Радев от последната му реч: 67% от запитаните са съгласни с острата критика, а 27% не са. Останалите се затрудняват да отговорят.

mediapool.bg