Кламер БГ - Новини: "Галъп": Българите подкрепят протестите и искат промяна, но не и предсрочни избори

"Галъп": Българите подкрепят протестите и искат промяна, но не и предсрочни избори

България

|
Четв, 30 Юли 2020г. 14:27ч.
"Галъп": Българите подкрепят протестите и искат промяна, но не и предсрочни избори

Повечето българи продължават да не харесват властта си и да искат промяна, но не държат на предсрочни избори. Това сочат данни от телефонен сондаж на "Галъп интернешънъл", проведен между 22 и 24 юли сред 800 души.

59% от анкетираните продължават да подкрепят протестите в страната, а 34% не ги одобряват. Останалите се колебаят. "Данните отразяват и обичайното у нас отношение към властта, но и подсказват, че протестният потенциал е висок и остава чувствителен", смятат от "Галъп".

В същото време 58 на сто смятат, че протестите няма да изпълнят нито една от целите си, а 25% - че ще изпълнят и двете цели, които са оставка на премиера и на главния прокурор. Само 6% пък вярват, че може да има само оставка на правителството. Най-малък е делът на хората, които смятат, че само главният прокурор ще подаде оставка - 3%.

Появилата се идея за оставка на Руен Радев също не звучи реалистично за мнозинството - 63% не я споделят, а 29% я подкрепят. Останалите се колебаят.

Резултатите от проучването показват, че 54% не искат предсрочни избори, а 42% – искат.

"Остава в сила констатацията и от предишни изследвания в тежки политически ситуации – обществото очевидно иска промяна, но конкретната перспектива за предсрочни избори по-скоро отблъсква. Вероятно това се дължи и на близостта на редовните избори, и на летния период, и на усещането за липса на нова, отчетлива, алтернатива", посочват от "Галъп".

От агенцията са проверили и дали и доколко в тази ситуация са се развили екстремни настроения – с някои провокативни въпроси. Например, 36% приемат ДПС дори да бъде забранена. Делът не е малък и буди размисъл. Все пак, мнозинство от 52% смята обратното.

По отношение на текущата власт като цяло общественото раздразнение явно е видимо по-високо. 62% са съгласни, че сегашните управляващи да бъдат съдени. "Данните не са прецедент, но властта следва сериозно да ги има предвид – като червена лампа за нивата на обществено търпение", добавят от "Галъп".

Повечето българи не искат нови твърди мерки за коронавируса

Въпреки по-тревожните статистики обаче, и днес мнозинство от 59% е против въвеждане отново на твърди ограничителни мерки. 39% обаче казват, че биха приели. Този дял не е малък и свидетелства за известен нов ръст на тревогата.

Последното личи и в продължаващата низходяща тенденция на убеждението, че животът ще се нормализира до края на годината – само в рамките на два месеца делът на оптимистите спадна от 61% в началото на юни, през 40% в края на юни, до 32% сега.

44% твърдят, че доходите им вече са намалели заради коронавируса. 9% – че са загубили работно място. За 8% загубата на работа явно предстои. 6% са спрели да плащат кредити, а 2% – лизинги. Няма съществена промяна в тези дялове спрямо предишните вълни на изследване, което може би значи, че "отварянето" на икономиката е дошло сравнително навреме, за да спре допълнително задълбочаване на негативните икономически тенденции.

55% приемат, че правителството се справя добре или много добре със ситуацията с короновируса, но други 43% са на обратното мнение. "Преди месеци тази оценка беше много по-добра, макар и сега да остава нелоша. Явно, противоречивите развития с коронавируса от началото на лятото насам оказват своето влияние върху общественото мнение", посочват от "Галъп".

mediapool.bg