Кламер БГ - Новини: "Галъп": Близо 58% от българите искат нов кабинет в този мандат

"Галъп": Близо 58% от българите искат нов кабинет в този мандат

България

|
Пон, 27 Юни 2022г. 12:37ч.
"Галъп": Близо 58% от българите искат нов кабинет в този мандат

Сн. БГНЕС, архив

Близо 58% от българите предпочитат да се създаде ново правителство в рамките на този парламент вместо това да стане след нови избори. Това показва експресен телефонен сондаж сред 800 анкетирани, проведен от "Галъп Интернешънъл". Той е направено в периода 23 - 25 юни.

Сравнение с подобно проучване на агенцията от началото на юни показва, че делът на хората, които не искат избори сега, се е увеличил с близо 17 процентни пункта от 41.3 на сто до 57.9%.

Според данните 35.3% от анкетираните виждат в днешната ситуация шанс да се избере по-стабилна власт през есента, но 59.2% смятат, че ситуацията на политическа нестабилност е проблем за страната. Останалите се колебаят. Затова и по-скоро надделяват надеждите да се състави правителство в рамките на този парламентарен мандат – 57.9% срещу 40.6%, които искат избори.

Данните показват поляризация по темата за свалянето на правителството. Малко над 48% одобряват падането му от власт, но други 50.5% са на противоположното мнение. Данните сочат известна консолидация на привържениците на правителството – дошла явно като реакция към начина, по който кабинетът бе свален, както и към момента на свалянето му. "Сред инстинктивните моментни реакции към начина на сваляне на правителството с малко преобладава по-скоро симпатията към правителството на Кирил Петков и това води до ситуационна мобилизация на негови привърженици", коментират от "Галъп Интернешънъл". Това се потвърждава и от подкрепата за отстранения председател на Народното събрание Никола Минчев.

"Като че ли надделяват очакванията отново "Продължаваме промяната" да състави правителство (40.3%) срещу възможността ГЕРБ да състави правителство (18.2%) или други различни формати с трети мандат (дялове под 10%)", показва още проучването.

Мнозинството анкетирани виждат вината за падането на властта в грешки на правителството. Малко над 65% от анкетираните са съгласни, че правителството носи собствена политическа вина за успешния вот на недоверие. Несъгласие изразяват 33.6 на сто от хората. Обяснения за преврат от страна на мафията се поддържат от 41.6%, а 51 на сто не са съгласни с тези твърдения. Близо 20% са съгласни с твърдението "свали го Русия" срещу 72.7% несъгласни.

Така нареченото "френско предложение" за условията за вдигане на ветото на България за присъединяването на Северна Македония към ЕС засега е оставило разочарование у хората, отчитат от "Галъп Интернешънъл". Едва 25% смятат, че то е отчело в достатъчна степен българските интереси. Отчетливо мнозинство от 59.5% смята, че това не е така. Останалите се колебаят.

mediapool.bg