Кламер БГ - Новини: Габриел: Ако България не заяви подкрепата си за Украйна, няма да учства във възстановяването й

Габриел: Ако България не заяви подкрепата си за Украйна, няма да учства във възстановяването й

България

|
Нед, 11 Юни 2023г. 19:56ч.
Габриел: Ако България не заяви подкрепата си за Украйна, няма да учства във възстановяването й

сн. БГНЕС

Ако България ясно не заяви подкрепата си за Украйна и украинския народ, губим възможността да бъдем част от процеса за възстановяването на Украйна, заяви в неделя вицепремиерът Мария Габриел. Тя посочи, че трябва да се разгледа въпроса в дългосрочен план, защото възстановяване на Украйна означава наши компании, цели сектори в българската икономика да бъдат част от тази перспектива пред страната - от енергетика, през транспорт, IT сектора, до земеделието.

Отстраняването на Гешев не цели персонална, а институционална промяна

В интервю за бТВ Габриел коментира и искането й за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев, което тя лансира още по време на преговорите за съставяне на правителство. От думите й стана ясно, че всеки кандидат за премиер трябва да отчита дневния ред на гражданите.

"В последните години нееднократно гражданите и политиците са заявявали необходимостта от това да има не персонална промяна, а да има крачка, свързана с правомощията на главния прокурор, която да е в посока на това да върне чувството за справедливост на гражданите. Тя е първа, но далеч не изчерпва нуждата от цялостна съдебна реформа. Това беше и моята заявка - да покаже един кандидат за премиер, който се вълнува от дневния ред на гражданите, и да работи не за персонални промени, а за правомощия на институция, която да вдъхва доверие", каза Габриел.

Игра на психоатаки и компромати

"Няма да взимам отношение по тема, по която не съм чела документите, внесени в сградата на НС" - така вицепремиерът коментира възобновяването на разследването по "Барселонагейт" и заради което Гешев иска депутатският имунитет на лидера на ГЕРБ - Бойко Борисов.

"Това, което е важно, е да си даваме равносметка, че ставаме свидетели на игра на психоатаки и компромати. Важно е да си дадем равносметка, че се иска имунитета на Бойко Борисов, който две години беше без имунитет. Докато има това усещане, че прокуратурата се ползва така, няма как да се промени и решението на ИК на ГЕРБ за това да не бъдат давани имунитети на депутати докато не се случи съдебната реформа", допълни Габриел.

За Пеевски и конституционната реформа

Относно членството на Делян Пеевски в парламентарната комисия по правни въпроси, която ще изготвя промените в Конституцията, Габриел коментира, че страната ни има отлични експерти.

"Конкретно, с Христо Иванов можем много в детайли да говорим по темата. Конституционни промени се извършват с широка парламентарна подкрепа, не се ограничават единствено и само подкрепата на ГЕРБ, ПП, ДПС. БСП, например, също трябва да участва. Трябва да говорим за България като страна с върховенство на закона, разделение на властите, работещи институции, които не дават съмнения за тяхната работа", каза още вицепремиерът.

В момента, в който видим, че процесът, свързан с конституционната реформа, или с който и да е друг процес, върви не както трябва и в посока, която не кореспондира с нашата, и двамата ще си подадем оставката, напомни Габриел.

Първо посещение в Брюксел, няма още име за нов еврокомисар

Първото посещение на Габриел в качеството и на външен министър ще е в Брюксел. Все още обаче няма номинация за нов еврокомисар от България.

"Там (в Брюксел - б.а.) ще поискам среща и с президента на ЕК, и с председателя на Европейския съвет, и с ръководителя на ЕП. За мен ще е важно да изразя своята благодарност към колегите си - европейските комисари", каза още вицепремиерът.

Най-важното през следващата седмица е разговорът, свързан с бюджета. МВнР трябва да има бюджет, който да позволи реално да се извършва посланическа дейност, смята Габриел.

"И тук стоят въпросите ще имаме ли посланик в Украйна, в Париж; освен това ще трябва да поговорим ясно за стратегическите страни и региони, с които България иска да поддържа връзки", добави тя.

По отношение на следващия български еврокомисар, Габриел съобщи, че в момента няма конкретен кандидат, но той ще бъде плод на единодушно решение на двамата ротационни премиери.

"Иска ми се да си говорим за експертиза и качества на човек, който достойно ще представя държавата, без значение дали това ще е жена или мъж. Трябва да направим разумен и балансиран избор на човек, който ще влезе с летящ старт", завърши Габриел.

mediapool.bg