Кламер БГ - Новини: Валери Симеонов няма да е председател на Съвета за хората с увреждания

Валери Симеонов няма да е председател на Съвета за хората с увреждания

България

|
Пет, 26 Окт 2018г. 14:04ч.
Валери Симеонов няма да е председател на Съвета за хората с увреждания

Законът за хората с увреждания и Законът за личната помощ получиха пълна подкрепа на първо четене в парламента в петък.

След месеци подготовка, спорове и пренаписване, в петък Законът за хората с увреждания получи подкрепата на 174 депутати от всички парламентарни групи. Депутатите бяха единодушни, че той не решава всички проблеми на хората с увреждания, но с него се правят важни стъпки.

Някои от спорните текстове обаче предстои да бъдат прецизирани между първото и второто четене, включително ще отпадне текстът, според който Националния съвет за интеграция на хората с увреждания ще се оглавява от ресорния вицепремиер – Валери Симеонов. Вместо това структурата ще продължи да се оглавява от социалния министър.

Изготвянето на законопроекта отне месеци и едва постигна крехък баланс между интересите на различните засегнати страни, в това число протестиращите майки на деца с увреждания, национално представителните организации на хората с увреждания, бизнесът.

Срещу закона продължава да има недоволство от страна на работодателите заради задължителните квоти за наемане на хора с увреждания на работа, което се споделя от финансовия министър Владислав Горанов и вицепремиера Валери Сименов. Именно то стана повод за изказването на Симеонов по адрес на протестиращите майки “група кресливи жени с уж болни деца“

, довело до протести с искане за оставката му .

ГЕРБ предлага структурата да се оглави от министър, майките са против

“От парламентарната група на ГЕРБ ще направим предложение между първо и второ четене на Закона за хората с увреждания, предвиждащо министърът на труда и социалната политика да продължи да оглавява Националния съвет за интеграция на хората с увреждания“, каза председателят на социалната комисия Светлана Ангелова (ГЕРБ).

“Трябваше да се намери разумният компромис и едновременно да се отговори на очакванията на протестиращите майки и на хората с увреждания като цяло, защото Законът за хората с увреждания е за всички хора с увреждания. Искам да подчертая, че правителството не бяга от своите ангажименти към хората с увреждания“, каза Ангелова.

Протестиращите майки на деца с увреждания заявиха, че не са съгласни с предложението на ГЕРБ социалният министър да остане председател на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания. Една от тях – Вера Иванова припомни, че идеята съветът да се води от вицепремиер е тяхна, тъй като решаването на проблемите на хората с увреждания не е само в компетенциите на социалното министерство, а и на МОН и МЗ.

Протестиращите майки продължават с искането за оставка на вицепремиера Валери Симеонов. "Не може да предположим, че държавата зависи само от тази личност, коментира Иванова. Всички се убедихте, че издържаме на всякакви условия и ще продължим, на улицата ще бъдем всеки ден", допълни тя.

Председателят на социалната комисия Хасан Адемов от ДПС също призова да се премисли дали все пак вицепремиер, макар и друг, не бива да ръководи Националния съвет за хората с увреждания.

"Вицепремиерът, за който става въпрос, за нас е категорично недопустимо сега той да оглавява тази институция. Въпросът, който трябва да си зададем, е дали един министър, който и да е той, дали министърът на труда или някой друг, може да реализира координацията между различните секторни политики".

От БСП също подкрепиха законопроекта, но и те възнамеряват да внесат поправки между първото и второто четене. Лидерът на левицата Корнелия Нинова обаче е на мнение, че докато Симеонов не подаде оставка, консенсус по отношение на хората с увреждания няма да има.

“Основното е, че системна промяна няма да има. Поне на този етап, това ще се случи след две години. Възприета е индивидуална оценка на потребностите, но с твърде неясен статут. Въпреки значително по-добрата база на изчисляване на сегашната финансова подкрепа една голяма част от хората с увреждания – тези с ТЕЛК решение от 50 до 70,99 процента, ще останат с много минимално подпомагане“, коментира депутатът от БСП Виолета Желева.

Законопроектът предвижда от януари 2019 година интеграционните добавки за хората с увреждания да се заменят с месечни помощи, обвързани с линията на бедност и диференцирани според степента на увреждане. За целта са предвидени 150 милиона лева повече в бюджета за следващата година. Законът предвижда още въвеждане на комплексна индивидуална оценка на потребностите. Заложени са и квоти за заемане на работа на хора с увреждания и подкрепа за бизнеса да приспособява работни места за тях.

И проектът за личната помощ на омбудсмана получи подкрепа

След Закона за хората с увреждания с пълно единодушие парламентът прие на първо четене и втория социален законопроект - за личната помощ.

Той бе изработен от омбудсмана Мая Манолова и внесен поотделно от парламентарните групи на БСП и партия "Воля".

Проектът предлага механизъм за предоставяне на лична помощ на основата на индивидуална оценка на потребностите. Дава се възможност на потребителите да участват в избора на личния асистент.

За изпълнение на тези цели са необходими допълнителни средства са в размер на 105 милиона лева.

Протестът на майките продължава да окончателното приемане на законите

Протестът на майките на деца с увреждания продължава до окончателното приемане на новите социални закони, казаха Мая Стоицева и Вера Иванова от инициативата "Система ни убива" пред журналисти в парламента след приемането на двата социални закона.

"Сериозната работа предстои. Ще участваме активно в работните групи, както участвахме при изработването на двата закона. Ще бдим, ще настояваме, ще се борим докрай законите да не бъдат окастрени до степен, в която да не приличат на себе си", заяви и омбудсманът Мая Манолова.

"Днес в пленарна зала чухме всички депутати от всички партии да говорят на нашия език срещу ТЕЛК, говориха за хоризонтални политики за хората с увреждания, говореха за единен регистър на хората с увреждания. Най-после заговориха на нашия език", коментира Стоицева. "Сега искаме да ги попитаме - готови ли са да се преборим с ТЕЛК? Защото явно е общо искането и всички смятат, че това е голямата спънка реформата да не се случи така както трябва", допълни тя.

"Тази кауза успя да обедини цветове, партии, депутати от ляво и от дясно, включително и финансовия министър, който осигури финансирането за двата закона", коментира омбудсманът Мая Манолова. "Случи се нещо, което преди няколко месеца беше немислимо. Депутатите не искаха и да чуят за Закона за личната помощ, а току що беше гласуван единодушно. Това е победа", каза тя и допълни, че това не е нейна победа, а победа за абсолютно всички хора с увреждания.

mediapool.bg