Кламер БГ - Новини: ГЕРБ прие идеята на Пеевски за частно финансиране на партиите

ГЕРБ прие идеята на Пеевски за частно финансиране на партиите

България

|
Ср, 19 Юни 2019г. 14:13ч.
ГЕРБ прие идеята на Пеевски за частно финансиране на партиите

ГЕРБ се е съгласила с искането на ДПС щом партийната субсидия се намалява, да се даде възможност за неограниченото финансиране на партиите от бизнеса. Единомислието, постигнато на среща между двете партии в сряда, бе окачествено от БСП като "атентат срещу базисните постижения на българската демокрация".

За договорката съобщи председателят на ДПС Мустафа Карадайъ в присъствието на депути от партията, сред които видният бизнесмен и издател Делян Пеевски, който пръв предложи т.нар. американски модел на финансиране на партиите. Това бе контрапредложение вследствие на прокарания от управляващите на първо четене законопроект за орязване на субсидиите от 11 лева на 1 лев за действителен глас, с който ДПС не бяха съгласни и твърдяха, че е "див популизъм".

От ДПС вече са внесли между двете четения предложението си за 0 лева партийни субсидии и американски тип финансиране. ГЕРБ обаче продължават да държат все пак да има субсидия и тя да е 1 лев за глас.

"И ГЕРБ са съгласни, че с 1 лв. субсидия няма как партиите да финансират дейността и кампаниите си", каза Карадайъ и след това обяви, че най-голямата партия се е съгласила с идеята на ДПС за отворено финансиране.

Попитан дали този модел няма да направи партиите зависими от корпоративната власт, той отговори: "Партиите по някакъв начин ще финансират дейността си. Нашето предложение е да бъде публично, да няма анонимни дарения. Мисля, че е коректно нашето предложение - все пак да има публичност при финансирането на партиите и да се знае от кои юридически и физически лица се получават дарения".

ДПС използва случая да анонсира отново предложението на Пеевски за се създаде фонд за изграждане на детски градини и освобождаване от такси в общинските и държавни такива. "Като първата вноска във фонда да бъдат спестените средства от субсидиите на политическите партии и както премиерът Бойко Борисов предложи между 0.5 млрд. и 1 млрд. лв. да има във фонда за изграждане на детски градини, останалата част да се внесе с постановление на Министерски съвет", допълни председателят на ДПС.

ГЕРБ предлагат партиите да не плащат наем за офиси

По-късно и председателят на комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова (ГЕРБ) доразви идеята за отворено финансиране - управляващите ще предложат общините да предоставят безвъзмездно офиси на партиите.

"Това означава, че партиите ще имат възможност да имат офиси без да заплащат за тях, ще имат субсидия от 1 лв., с която биха поели разходите за административния персонал в тези офиси. Колкото до другите им разходи по отношение на избори и т.н,. ще си търсят подкрепа от различни видове спонсори, физически и юридически лица", каза Стоянова.

Тя повтори и тезата на ДПС – с американския модел "ще се изсветли финансирането на партиите". Всъщност най-прозрачен е европейският модел на финасиране - чрез субсидии от държавата по ред, определен от парламента.

"Ако говорим за американския модел, трябва да се направят промени, които да дадат възможност физически и юридически лица да даряват на партиите при пълна прозрачност, попълване на декларации за произход, качване на въпросните декларации в Сметната палата и всичко останало, което тя прави като одит на разходите на политическите партии. Освен това ние оставаме на нашата позиция", каза Стоянова.

Тя обаче призна, че "има всякакъв риск", в отговор на въпрос дали това няма да направи партиите зависими. След това повтори мантрата, която ГЕРБ възприе отскоро

– на референдума преди 2 години 2. 5 млн. души са казали, че искат държавната подкрепа за партиите да е 1 лев за глас.

Попитана дали хората са искали американски модел на финансиране, Стоянова отговори: "Няма как по друг начин политическите партии да съществуват въобще в правния мир, с единствено и само субсидията от 1 лв. То и досега има възможности за финансиране на политическите партии, просто даваме възможност сега на юридически лица да го правят официално".

БСП: Този консенсус е атентат срещу демокрацията, ГЕРБ и ДПС се опитват да легализират корупцията

"Това е истински атентат срещу базисните постижения на българската демокрация и БСП е единствената партия, която стои срещу него. Призоваваме българските граждани също да не остават безучастни", каза депутатът от БСП Крум Зарков по повод съгласието на ГЕРБ с идеята на ДПС за отворено финансиране на партиите.

Според него именно това се е криело зад изненадващото предложение за 1 лев субсидия - да се отвори възможност партиите да се финансират от бизнесмени. "Въобще не е ставало дума за намаляване на парите на партии, а за координирана акция за допускане на частно финансиране на политическите субекти. С тази координирана акция ГЕРБ и ДПС се опитват да приватизират политическия живот“, каза той.

Зарков попита риторично и кого ще обслужват партиите, ако тези поправки бъдат приети -своите избиратели

или своите спонсори. "И кой утре ще определя листите с общински съветници и кандидат- кметове? Партиите или контролиращите ги олигарси", добави депутатът.

По думите му БСП щяла да се бори срещу "всеки опит легално да се вкарат частни интереси в политическия живот".

Той подчерта, че е интересен фактът, че от ГЕРБ са отказали среща с БСП по темата със субсидиите, но "веднага са притичали след като са били повикани от ДПС". "Трябва да се борим с корупцията, а не да се опитваме да я легализираме, както се опитват да правят съдружно ГЕРБ и ДПС", каза още Зарков.

Не било случайно и че ГЕРБ и ДПС отварят тази тема в средата на годината, месеци преди местните избори. Целта била

да се затрудни работата на всеки, който "дръзне да се противопостави на това статукво".

БСП възнамерява да уведоми европейските партньори и други институции за идеята на ГЕРБ и ДПС.

mediapool.bg