Кламер БГ - Новини: Според ГЕРБ водната криза е заговор срещу кабинета по подобие на 2013-а

Според ГЕРБ водната криза е заговор срещу кабинета по подобие на 2013-а

България

|
Пон, 30 Дек 2019г. 14:04ч.
Според ГЕРБ водната криза е заговор срещу кабинета по подобие на 2013-а

След ескалацията на напрежението в Перник заради водната криза премиерът Бойко Борисов за пореден път посети града, за да проследи на място действията на институциите. Оказа се обаче, че и той не може да каже кога перничани ще имат вода.

"Дойдох да седнем и да решим проблемите. Перник е от градовете, в които важи поговорката "Вода газят, жадни ходят", заяви премиерът. Той провери изкопаването на водопровода в града, но не се ангажира с конкретен срок кога в града ще има вода.

"Държавата ще съдейства с всичко, което може. Надявам се ремонтът да приключи преди да се достигне мъртвият обем", каза Борисов.

Той обаче не пропусна да намеси обичайната си за подобни случаи теза, че поредната криза в държавата е заговор срещу неговата власт. "Това е един план сега в различни градове, че водна криза и за февруари. Те се готвят за подобна работа. Няма да ни изненадате, защото съм пратил всички по ВиК секторите и много по-бързо ще имаме реакция, отколкото си мислите", заяви премиерът.

Сценарият беше подробно разказан от зам.-председателя на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев, който също се оказа в Перник. По думите му водната криза сега много прилича на ситуацията от февруари 2013 г. с цената на тока и горивата, довела до оставката на предишния кабинет на Борисов.

"Някои наши политически опоненти правят така, че цялата вина за тази криза да се припише на ГЕРБ и правителството. Когато Борисов стана кмет на София, два месеца след това се появи кризата с боклука - това не беше случайно. През 2013, когато премиерът подаде оставка, бяха инсценирани проблемите с тока. Същото беше и с цената на горивата. Сега подобен сценарий се гласи също. Затова и Борисов е наредил пълна проверка на всички ВиК в страната", заяви Красимир Велчев.

Борисов отново припомни, че проблемите в Перник са трупани с години и затова трябва да се търси отговорност от всички управляващи през последните 30 години. "В тези 30 години, в четири е управляван градът от ГЕРБ, другите 26 – все от БСП. Искам справедливост – да се върнат обаче обратно – от сега назад. Как са приватизирани големите мощности на Перник, колко пари общината и държавата са получили от тази приватизация. Защото моята информация е, че са ги привели във фалит и после с оздравителни планове уж – те добре са се правили, че сега са ни един от големите работодатели", каза Борисов.

Министърът на икономиката Емил Караниколов посочи, че в момента по трасето има три машини и за три дни загубите на вода са намалели с 20%. Според Караниколов има два варианта за преодоляване на водната криза в града - единият е за водопроводно трасе за 2.2 милиона лева с дължина около 1.2 км до разклонението за града, а другият е за 3.1 милиона лева без ДДС, при който трябва да се мине зад ТЕЦ "Република".

"Около "Стомана" е като тресавище - блато, водата изтича в земята", каза Борисов. Той настоя да се потърси отговорност какво се е случило от 1990 г. досега с цялата индустриална зона, като наблегна на начина на приватизиране на ТЕЦ "Република".

За да не се стига и в други региони до проблем с водата, премиерът Бойко Борисов призова всички ВиК дружества в страната да вземат нужните мерки. "Работата на изпълнителната власт е да решава проблемите и затова са отпуснати пари, пратени са екипи и денонощно следят и министрите, и кметът", каза още министър-председателят.

Бойко Борисов заяви, че всеки град в нужда може да разчита на подкрепа от правителството, но уточни, че към момента никой друг кмет не му е сигнализирал за проблем. Няколко часа по-рано обаче БНР разкри, че Ботевград също е близо до критично състояние с водния ресурс заради частна ВЕЦ на семейство Златеви.

Красимир Велчев определи посещението на лидера на БСП Корнелия Нинова в неделя в Перник като "меко казано наглост". В понеделник тя обяви, че ще иска и вот на недоверие към кабинета заради провала на политиката в околната среда и водите.

"В последните 30 години само 4 години ГЕРБ е управлявала Перник. Главният водопровод, магистралният, както и пречиствателна станция номер 1, която ще ремонтираме в момента, е строена през 1954 г. През 2014 г. "ВиК-Перник" са изтеглили 3.5 млн. лева кредит за ремонт както на магистралния водопровод, така и на участъци в града. Сега се извършва проверка. Тя ще свърши и тогава ще е ясно кой каква вина има", заяви Велчев.

По думите му правителството прави всичко възможно в сегашната ситуация. "Този водопровод около 2 км ще струва около 3.5 млн. лева. Старата пречиствателна станция, която в момента се ремонтира, е с капацитет 300 л в сек., новата е с 500 литра в секунда. Нашите министри са непрекъснато горе по обектите", добави депутатът. По негова информация днес "Стомана-Перник" ще подпише договор с кмета на Перник за това, че дарява земите, през които ще мине новият магистрален водопровод. "Предишният кмет на Перник Вяра Церовска завари 35 млн. лева задължения в Перник, никаква подготовка и документация за воден цикъл", каза още Велчев.

Пречиствателната станция щяла да бъде оправена за "около 2-3 седмици", а магистралният водопровод щял да бъде готов за "около 2-3 месеца".

"Положението е много бедствено. Навсякъде, където се копае около магистралния водопровод, излиза вода. Загубите са големи", обобщи Велчев.

mediapool.bg