Кламер БГ - Новини: ГЕРБ с критики и към преработените здравни пакети

ГЕРБ с критики и към преработените здравни пакети

България

|
Четв, 08 Септ 2016г. 18:21ч.
ГЕРБ с критики и към преработените здравни пакети

ГЕРБ ще подкрепи преработения Закон за здравното осигуряване, с който се прецизира въвеждането на основен и допълнителен здравен пакет след отмяната на текстове от Конституционния съд, но има сериозни възражения и по някои от новите текстове. Това стана ясно на заседанието на парламентарната здравна комисия в четвъртък при първото четене на промените.

Председателят на комисията Даниела Дариткова (ГЕРБ) поиска работна група между министерството и комисията да прецизира текстовете между първото и второто четене, тъй като според нея в този си вид ще утежнят работата на лекарите и няма да са от полза за пациентите. Освен това тя се опасява дали отразяват в достатъчна степен препоръките на Конституционния съд и дали няма пак да бъдат оспорени в този си вид. Москов изрази готовност заедно да прецизират текстовете.

Текстът от Закона за здравното осигуряване за разделянето на медицинските услуги в два пакета – основен и допълнителен, беше отменен от Конституционния съд в началото на март заради нормативна неяснота. Наложи се здравното министерство да регламентира критериите, по които заболяванията ще попадат в основния или допълнителния пакет в закона, а не в наредба.

В четвъртък здравният министър Петър Москов отново посочи, че самото разделяне на пакетите не е противоконституционно и припомни, че в основния пакет ще попаднат тежки или рискови състояния, които се нуждаят от по-бързо извършване на медицински дейности, както и промотивни и профилактични дейности. В допълнителния пакет попадат хронични състояния, чието лечение може да бъде отложено във времето без опасност за живота или трайно увреждане на пациента.

Със законопроекта се предлага и промяна в Закона за здравето, свързана с дейността на здравните кабинети. Създава се възможност в здравните кабинети в училища, в детски градини, домове за деца и др. да се извършват дейности по наблюдение и лечение на деца с хронични заболявания. Така например медицинските сестри да могат да поставят инсулин на дете с диабет и т.н.

mediapool.bg