Кламер БГ - Новини: ГЕРБ се съгласи на безплатен достъп до БТА

ГЕРБ се съгласи на безплатен достъп до БТА

България

|
Ср, 17 Фев 2021г. 15:13ч.
ГЕРБ се съгласи на безплатен достъп до БТА

Българската телеграфна агенция (БТА) ще осигурява свободен и безвъзмезден достъп до собствените си информационни продукти. Това предвижда законопроект, внесен от председателя на комисията по култура Вежди Рашидов и депутата от ГЕРБ Тома Биков, след като такова предложение направи още преди назначението си новият шеф на телеграфната агенция Кирил Вълчев. .

В момента институциите, посолствата, медиите, организациите и гражданите трябва да заплащат, за да имат достъп до информацията на БТА. Законът предвижда само няколко изключения - президента и вицепрезидента, премиера, депутатите, министрите, съдиите от Конституционния съд, главния прокурор и председателите на Върховния касационен съд на Върховния административен съд и др. Проектът обаче предвижда всички да имат право на свободен достъп.

Все пак са предвидени четири изключения от свободния достъп – за продукти, които съдържат произведения, обект на защитени права на трети лица; за специализирани информационни продукти, изготвени по възлагане; за архивни материали след изтичането на срок и ред на достъп, които се определят от генералния директор; за произведения на издателската, печатна и продуцентска дейност на агенцията.

За безплатен достъп до БТА се обяви новият шеф на агенцията Кирил Вълчев още докато беше кандидат за поста - по време на изслушването му пред ресорната комсиия. Вълчев, който бе номиниран за поста от ГЕРБ, призова депутатите да не гласуват за него, ако не са съгласни с идеята му. Той дори обяви, че е готов да напише бъдещите промени в закона и вероятно именно това е станало сега.

Поправките предвиждат агенцията да продължи отразява безвъзмездно актове и обръщения на президента и на вицепрезидента на България, на председателя на парламента, на премиера, председателите на Конституционния съд, Върховния касационен съд, Върховния административен съд и на главния прокурор. Проектът обаче добавя още няколко категории към тези, чиито съобщения ще бъдат разпространявани безвъзмездно от БТА. В момента например агенцията трябва да отразява актове и обръщения само на председателите на парламентарни групи, сега такова право ще имат всички 240 народни представители, както и политическите партии.

Генералният директор на БТА ще има и нови функции. Законопроектът предвижда той да определя формата и другите изисквания към актовте и съобщенията, които БТА разпростанява свободно и безвъзмездно, да утвържадава Етичен кодекс на БТА, както и да определя сроковете за архивиране на информационните продукти, за които не е задължена да осигурява свободен безвъзмезден достъп.

Агенцията да осигури безплатен достъп до съдържанието си в срок до една година след влизането в сила на поправките. Толкова време има и генералният директор, за да утвърди Етичен кодекс на медията.

Към поправките са представени и финансови разчети. Според тях общият допълнителен трансфер по бюджета на БТА трябва да бъде около 3 млн.лв. за 2021 г., за да може да се обезпечи на безвъзмездното разпространение на информация.

От мотивите на законопроекта се разбира, че през последните години приходите на БТА от разпространяване на информация и достъп до съобщения са били около 1 милион лева, "които следва да бъдат заместени от държавния бюджет, защото с тях се осигурява текущата издръжка на агенцията ори изпълнение на задачите й в настоящия обем".

Във 3-те допълнителни милиона са предвидени и пари за обновяване на твърде остарялата техника на агенцията. Предварителните разчети са, че това ще струва 800 хил. лв.

"Необходимо ще бъде и съответно софтуерно осигуряване на новата техника, за което трябва да бъде предвидено отделно финансиране в размер на около 300 хил. лв., в които се включва и спешното обновяване на сайта на агенцията", пише още в мотивите към законопроекта.

Предвидени са и средства за увеличаване на заплатите на служителите в БТА:

"Разходите за увеличеното натоварване на служителите в БТА и нови служители по предварителни изчисления са около 800 хил.лв., като следва да се има предвид, че възнагражденията в БТА са сред най-ниските в медийния сектор и БТА трудно успява да привлече и задържи висококвалицифирани кадри, които освен да имат високо образование, трябва да владеят поне 2 чужди езика, за да изпълняват задълженията си, свързани с инфомационния поток".

В разчета са предвидени и 100 хил. лв. за "инвестиции и в информационните продукти, които БТА закупува от световните агенции".

mediapool.bg