Кламер БГ - Новини: ГЕРБ обвини Военна полиция, че прикрива убийство на военен

ГЕРБ обвини Военна полиция, че прикрива убийство на военен

България

|
Вт, 14 Септ 2021г. 17:47ч.
ГЕРБ обвини Военна полиция, че прикрива убийство на военен

Снимка: БГНЕС

Военната полиция се опитва да прикрие убийството на старши-лейтенант Тодор Манчев. Разследващите се опитват да представят смъртта му като самоубийство и се работи основно по тази версия. Това заявиха във вторник от ГЕРБ. От партията не за първи път изказват съмнения около случая с Манчев. В началото на август от ГЕРБ заявиха, че смъртта му може да е свързана с натиск от висшестоящи.

Манчев бе намерен прострелян в края на юли. Малко преди това се разбра, че по погрешка американски военни са нахлули в производствен цех в пловдивското село Чешнегирово. Този казус стана публично известен едва две седмици по-късно, след като собственикът на цеха бе подал жалба. Името на Манчев бе замесено, тъй като той бе получил сигнала за грешката като дежурен офицер. Твърдеше се, че той е бил наказан, защото забавил предаването на информацията. Впоследствие от военното министерство отрекоха наказанието на Манчев да е свързано със случая в Чешнегирово.

Първоначалното разследване за смъртта му бе поето от военната прокуратура в Сливен. След това обаче делото е прехвърлено в София.

Според ГЕРБ Румен Радев трябва да освободи от длъжност шефа на военната полиция Ивайло Сотиров.

"Този човек има пряка отговорност за това, което се е случило през последните месеци по отношение на прикриването на това убийство и замяната му с разследване на самоубийство. Докато този човек изпълнява тази длъжност има риск да бъдат потулени и други доказателства. На второ място, министърът на отбраната, който е изключително добре запознат с това, което се случва, незабавно трябва да подаде оставка", заяви депутатът Тома Биков.

Даниел Митов коментира, че случаят се прикрива, за да бъде осигурен на Радев втори мандат.

Засега от прокуратурата не са коментирали твърденията на ГЕРБ. Зам.-министърът на отбраната Пламен Йорданов заяви, че военната полиция няма нищо общо с разследването.

"В интерес на истината да кажа, че разследването на случай със старши-лейтенант Манчев се води от военна прокуратура от първия ден. "Военна полиция" няма отношение по въпроса и са дори държани встрани, за да няма "замърсяване" на случая", заяви той.

Вътрешният министър Бойко Рашков пък каза, че нямал информация по случая. Според него въпросите трябва да бъдат отправени към прокуратурата.

МО: Не политиците трябва да дават информация по трагичните инциденти в армията

Демократичните норми на правовата държава изискват неполитиците, а компетентните разследващи органи да даватобективна информация по трагичните инциденти вБългарската армия. Това се посочва в разпространен от пресцентъра на Министерството на отбраната отговор на днешно изявление на ГЕРБ-СДС.

"Министерството на отбраната за пореден път заявява, че демократичните норми на правовата държава изискват обективна информация по подобни инциденти да дават компетентните разследващи органи, а не политиците, които в конкретния случай я използвате единствено за предизборна пропаганда. Твърденията на ПГ на ГЕРБ-СДС, че Министерството на отбраната и Служба "Военна полиция" водят разследването по случая, са белег на тревожна неосведоменост от страна на народните представители, тъй като на всеки юрист е ясно, че разследване на подобни инциденти се води само от Военната прокуратура", посочват от МО.

"Още веднъж подчертаваме, че е недопустимо от трибуната на Народното събрание да се изнасят непроверени и манипулативни факти и да се влияе както върху общественото мнение, така и върху работата на разследващите органи", заявяват от военното ни министерство.

mediapool.bg