Кламер БГ - Новини: ГЕРБ нарече президента "срам и позор", Радев освежава паметта на премиера за джипките

ГЕРБ нарече президента "срам и позор", Радев освежава паметта на премиера за джипките

България

|
Ср, 03 Фев 2021г. 18:01ч.
ГЕРБ нарече президента "срам и позор", Радев освежава паметта на премиера за джипките

В декларация от парламентарната трибуна ГЕРБ призова президента Румен Радев да не се кандидатира за нов мандат и го обвини за търговия с влияние заради китайските джипове. В ответна реакция президентството напомни, че премиерът Борисов се е хвалил с усвоените пари за полицейските автомобили.

"Г-н Радев, вие сте срам и позор за страната ни, а сте зинал за власт в току-що съвзела се от комунизма България. Като хора с повече опит в политиката ви призоваваме да се смирите и най-почтено да оттеглите заявката си за втори мандат. Четири години стигат, г-н президент", каза Спас Гърневски от ГЕРБ, който прочете декларация от парламентарната трибуна..

Партията цитира разследването на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), която препоръча на МВР да върне 6 млн. евро на ЕС заради нарушения при купуването на високопроходими автомобили.

ГЕРБ посочва за виновен президентския съветник Пламен Узунов, който по време на поръчката е служебен министър на вътрешните работи. Според партията на Борисов е ясно кой е манипулирал поръчката, която е злепоставила страната ни.

"Какъвто чорбаджията, такива и ратаите", каза Гърневски за служебното правителство на Огнян Герджиков.

"Помните ли репликата на Огнян Герджиков, с която той ясно описа простия механизъм на взимане на решения в печално известния служебен кабинет: "Желанието на президента на републиката е това да бъде направено по този начин, по който аз докладвам. Това е". И сега ли, г-н президент, "просто така" наредихте. Ние отдавна знаем, че конституционно отредените Ви правомощия Ви стягат. Но нека не забравяме, че в правовата държава има норми на политическо благоприличие, които родните държавници следва да спазват", посочи още Спас Гърневски.

Според него от "Дондуков" 2 се опитват да "разпънат чадър" за разследването, с което рушат "авторитета на европейска България".

В декларацията се описва и проваленото посещение на Румен Радев в Естония заради скандал, че е бил контактен на заразен с коронавирус. Според ГЕРБ президентът е излъгал за контакта си и заради това е "изгонен като бездомно куче" и направил "за резил" България.

В отговор Крум Зарков от БСП призова да се пази авторитета на институциите и припомни, че предстоят избори, а тогава "хората ще се произнесат дали искат политици като Румен Радев или като Спас Гърневски".

"Уважаема госпожо председател, моля да припомните на депутатите, които правят декларация, че България е осъждана неведнъж заради това че депутати от ГЕРБ си позволяват да изопачават фактите и да произнасят присъди. Осъждана е неведнъж заради хора, които тук са четели СРС-ата и подобни декларации като тази на Спас Гърневски", каза още Зарков.

Паметта на Борисов трябва да се освежи

"Паметта на министър-председателя очевидно се нуждае от освежаване, след като на 7 октомври 2018 г. от мястото на събитието се хвали пред медии с усвоените от правителството му средства и доставените автомобили, а днес няма спомен за обществената поръчка, договорена от подчинената му администрация". Това се казва в позиция на президентството по повод скандала.

Президентската институция отново призовава за "пълно осветляване не само на този случай, но и за проверка на изразходваните милиарди левове през последните години, включително в случаите, когато обществени поръчки не се провеждат изобщо и преустановява да взима отношение към този изкуствено раздухван в медиите сценарий".

Преди ден институцията напомни, че като служебен министър Пламен Узунов не е сключвал договора за джиповете, а той е бил подписан от правителството на ГЕРБ. Институцията казва, че процедурата по закупуване на въпросните автомобили от МВР е стартирана през есента на 2016 г. от второто правителство на премиера Бойко Борисов и е приключила с подписването на договор след изтичането на мандата на Пламен Узунов като служебен министър на вътрешните работи.

Президентство казва, че в началото на февруари 2018 г. Европейската комисия е информирала МВР, че при сключване на въпросния договор за страната ни може да последва финансова санкция, но тогавашното ръководство на МВР е пренебрегнало препоръката и е подписало договора.

mediapool.bg