Кламер БГ - Новини: ГЕРБ лансира ректора на СУ Анастас Герджиков за президент

ГЕРБ лансира ректора на СУ Анастас Герджиков за президент

България

|
Четв, 30 Септ 2021г. 15:24ч.
ГЕРБ лансира ректора на СУ Анастас Герджиков за президент

Анастас Герджиков, снимка БГНЕС

ГЕРБ ще подкрепи ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков за президент на вота на 14 ноември, съобщиха "24 часа" и БНТ, позовайки се на източници от партията.

Герджиков ще бъде издигнат официално като независим от Инициативен комитет и зад кандидатурата му ще участват и други партии. Това решение избра и действащият президент Румен Радев, който има подкрепата на БСП, "Има такъв народ" и "Продължаваме промяната".

Пред Mediapool от ГЕРБ отказаха да потвърдят информацията на "24 часа".

Проф. Анастас Герджиков за втори мандат е ректор на най-големия университет в страната. Той е и председател на Съвета на ректорите. В третото правителство на Бойко Борисов Герджиков бе сред двигателите на реформата във висшето образование заедно с тогавашния екип на МОН. Около преизбирането на Герджиков през есента на 2019 г. се заформи скандал заради граждански договор на майка му (проф. Мария Герджикова) със СУ, в резултат на което тя възстанови на университета хонорара си от 9000 лв.

Преди това Герджиков е заемал длъжностите заместник министър на образованието и науката в кабиента "Сакскобургготски" (2001-2003), бил е и управител на Фонд "Научни изследвания" (2008-2009)

Очаквайте подробности.

mediapool.bg