Кламер БГ - Новини: ГЕРБ издигна съдия Стефка Стоева за шеф на обновената ЦИК

ГЕРБ издигна съдия Стефка Стоева за шеф на обновената ЦИК

България

|
Четв, 07 Март 2019г. 17:42ч.
ГЕРБ издигна съдия Стефка Стоева за шеф на обновената ЦИК

ГЕРБ издигна бившия конституционен съдия Стефка Стоева за нов председател на Централната избирателна комисия (ЦИК). Най-голямата парламентарна партия ще има 7 члена в комисията, БСП – шест, "Обединени патриоти" и ДПС по двама и "Воля" – един. Останалите места в ЦИК са за извънпарламентарните коалиции, които в момента имат евродепутати - това са несъществуващият вече Реформаторски блок (РБ) и разпуснатата коалиция между вече изчезналата партия на "България без цензура" (преименувана на Презареди БГ) на евродепутата Николай Бареков с ВМРО.

В четвъртък е крайният срок, в който партиите могат да предлагат кандидати. Изненадващо всички 20 предложения вече са направен. Очакваше се кандидатите да са с един по-малко, защото от ВМРО обявиха, че с Бареков няма да номинират никого. Te обаче все пак са се разбрали и са внесли общо предложение за техен член на ЦИК.

ГЕРБ с четирима нови членове, единият бивша квота на БСП

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов съобщи, че партията ще запази трима от досегашните си членове в ЦИК - Георги Баханов, Йорданка Ганчева и Мария Бойкинова.

Освен Стефка Стоева, останалите три нови кандидатури на ГЕРБ са досегашния говорител на ЦИК и номинация на БСП в сегашната избирателна комисия Александър Андреев, юристът Мирослав Джеров и един кандидат от неправителствения сектор - Димитър Димитров, предложен от Асоциацията на политолозите, който е главен асистент в Софийския университет, катедра "Политология".

Димитров сменя социолога Цветозар Томов, досегашен член на ЦИК от т.нар. гражданска квота на ГЕРБ.

С постовете се разделят още двама членове на комисията от квотата на ГЕРБ - Емануил Христов и Румен Цачев.

БСП подменя петима от шестимата си членове

БСП подменя петима от шестимата си членове в ЦИК, запазвайки само Таня Цанева. Останалите четири номинации са на Николай Николов,Силва Дюкенджиева, Силвия Стойчева, Емил Войнов и Цветанка Георгиева.

"Нашата борба беше за закона и изпълнението му. Този закон важи и за нас и той ни вменява отговорност да предложим шест високи професионалисти, които да заемат отговорната задача да бъдат членове на новата ЦИК", заяви Крум Зарков от БСП.

По повод Александър Андреев, издигнат сега от ГЕРБ за нов мандат, от левицата заявиха, че кандидатурата му в предишния мандат била предложена от коалиционния им партньор Спас Панчев (Земеделски съюз "Ал. Стамболийски"), който напусна парламентарната група на "БСП за България" и като независим депутат обикновено гласува с ГЕРБ. В момента спаспанчевата партия е в коалицията на "Воля" за евроизборите.

ГЕРБ ще подкрепи кандидатите на БСП, без значение кого ще предложат

ГЕРБ ще подкрепят кандидатурите на БСП, каквито и да са те, заяви по-рано Цветан Цветанов по повод решението на левицата да не влиза в пленарна зала при гласуването на ЦИК."За нас няма значение кой ще предложат..."Искам да кажа на БСП, че ние ще подкрепим техните номинации без да ги коментираме. Така ще отпадне и една от опорните точки на БСП, че ако сегашната комисия проведе изборите, те няма да бъдат легитимни", каза Цветанов.

Той изрази надежда, че слуховете, че БСП ще издигне "идеолога" си Юрий Асланов, са "поредният опит за тиражиране на дезинформация".

Както се оказа, Асланов не е сред финалните предложения на БСП. По информация на Mediapool обаче името му е било обсъждано от социалистите. В крайна сметка било взето решение той да не е част от кандидатите на партията.

"Дори и да влязат в пленарна зала като посетителска група, без да се докосват до устройствата за гласуване, ние просто ще направим това, което те предложат в българския парламент и като членове на ЦИК", допълни Цветанов.

По-късно Крум Зарков коментира, че процедурата изисква кандидатурите да бъдат представени в парламента от депутат от БСП и това ще бъде самият той. БСП обаче няма да гласуват по време на заседанията на правната комисия и парламента, когато се избира ръководството на ЦИК.

"Патриотите" оставиха "Атака" без представители в ЦИК

Досега "Патриотите" имаха трима членове в ЦИК, но според новото разпределение ще са двама. Те са издигнати само от ВМРО и НФСБ, а третата партия от "Обединени патриоти" – "Атака" – остава без свой представител. Коалицията предлага за зам.-председател на ЦИК досегашния ѝ член Бойчо Арнаудов (ВМРО).

Новото попълнение е доц. Таня Йосифова (НФСБ).

Извън ЦИК остава Мария Мусорлиева ("Атака"), която в момента е зам.-председател.

ДПС издига двама от членовете си за нов мандат

ДПС ще запази досегашните си двама от тримата членове в комисията, издигайки за нов петгодишен мандат Севинч Солакова (секретар на ЦИК) и Ерхан Чаушев. Отпада Метин Сюлейман, тъй като квотата на ДПС се намалява с един член.

"Воля" предлага Кристина Цанкова-Стефанова, а бившата коалиция Реформаторски блок издига за нов мандат Ивайло Ивков.

Бареков и ВМРО се разбраха, но ЦИК ще е в пълен състав

Разпуснатата коалиция между партията на Николай Бареков и ВМРО все пак е предложила кандидат за ЦИК. За нов мандат е издигната Катя Иванова, която и в момента е в комисията от квотата на барековата партия. По-рано в четвъртък зам-председателят на ВМРО Искрен Веселинов обяви, че разговори по темата не са водени и няма да има кандидатура. След това обаче стана ясно, че консенсус е бил постигнат.

Ако колициятане беше предложила никого - ЦИК вероятно нямаше да е с 20 души, колкото би трябвало по закон, а с 19. Това обаче устройваше управляващите.

С последните промени в Изборния кодекс беше прието, че решенията на ЦИК се взимат с мнозинство от 2/3 от членовете, но ако то бъде обжалвано пред ВАС и отменено – новото решение се взима от половината плюс един от членовете, а представителите на управляващото мнозинство заедно с този на "Воля" са точно толкова.

Цветанов: Съдия Стоева ще бъде гарант на изборния процес

Стефка Стоева ще бъде гарант за изборния процес, заяви Цветанов по повод номинацията си за шеф на ЦИК. Стоева ще замени Ивилина Алексиева, избрана през 2014 г. като "лична квота" на тогавашния депутат от БСП Мая Манолова, която отговаряше за изборния закон.

Впоследствие обаче Алексиева спечели доверието на ГЕРБ, които се чувстваха комфортно с нея, както и с други членове на ЦИК от квотата на БСП, какъвто е случаят с издигнатия сега от ГЕРБ Александър Андреев. Според ГЕРБ той има достатъчно професионален опит и се доказал в работата си.

Андреев не е имал предложения от други партии досега, подчерта Цветанов.

"За председател трябва да бъде избран човек с възможно най-богат професионален опит. Ние предлагаме г-жа Стефка Стоева. Тя от години работи като юрист. Работила е и като съдия през по-голямата част от своя живот. През 1996 г. е работила и към ВАС. Важно е да се знае, че е заемала позиция и като зам.-председател на ВАС. През 2009 г. е била предложена и като член на ВКС. Смятаме, че един такъв професионалист с безупречна репутация може да заеме това място. Тя също прие това предизвикателство", каза Цветанов.

Стоева бе избрана за член на КС от съдийската квота и мандатът ѝ изтече миналия ноември. Тя беше сред шестте конституционни съдии, които постановиха, че Делян Пеевски може да се върне като депутат в парламента, след като подаде оставка като редовно избран председател на ДАНС през 2013 г.

Номинацията на доц. Димитров Цветанов обоснова така: "Ние като парламентарна група винаги сме се съобразявали и с предложенията от гражданския сектор. Имаме постъпило писмо с номинация от Асоциацията на политолозите в България, подписано от г-жа Румяна Коларова. Те предлагат г-н Димитър Димитров".

БСП поиска да се избере нова ЦИК при изтичащия на 23 март мандат на сегашната, докато първоначалната позиция на ГЕРБ беше, че подмяната на състава два месеца преди евроизборите щяло да е авантюра. След скандала около промените в Изборния кодекс и обявения парламентарен бойкот на левицата, премиерът Бойко Борисов нареди на ГЕРБ да върнат старите преференции и да започнат процедура за избор на нова ЦИК, което се е случи. Въпреки това обаче БСП отказва да се върне в парламента.

Според приетите процедурни правила срокът за подаване на предложения за нов състав на ЦИК бе 14 дни, считано от 21 февруари.

Съгласно Изборния кодекс парламентът има право да избере председателя, зам.-председателите и секретаря на ЦИК. Останалите членове на комисията се назначават от президента въз основа на предложение на парламентарно представените партии и коалиции, както и партиите и коалициите, които имат избрани с техните кандидатски листи членове на Европейския парламент, но не са парламентарно представени.

mediapool.bg