Кламер БГ - Новини: ГЕРБ защити разходите за съветските военни самолети, но с условие

ГЕРБ защити разходите за съветските военни самолети, но с условие

България

|
Четв, 29 Ноем 2018г. 13:45ч.
ГЕРБ защити разходите за съветските военни самолети, но с условие

Председателят на парламентарната военна комисия Константи Петров защити в четвъртък сериозните разходи за поддръжката на старите съветски военни самолети МиГ 29 и Су 25.

"Това са едни доказани самолети, които имат способности, но не можем да разчитаме на тях за средно и далечно бъдеще. Бъдещето на българските ВВС не е МиГ-29, но в момента не можем без тях“, заяви Попов пред БНТ.

По думите му обаче ремонтът на бойните изтребители МиГ-29 трябва да се извършва с условието, че модернизацията на авиацията ще се изпълни.

В сряда правителството одобри рамкови споразумения за поддържане на самолетите, договорите по които могат да достигнат общо около 200 млн. лева.

Инвестирането на толкова средства в старата техника е предмет на сериозни спорове в бранша. В момента правителството подготвя покупката на нов тип съвместими с НАТО изтребители и според някой наблюдатели инвестирането на толкова значителни средства не е необходимо. При всички случаи обаче част от старите съветски изтребители трябва да се поддържат до придобиването на нови.

Проектът се бави, а мнозина остават скептични дали той ще се реализира заради сериозните инвестиции в руската техника и лошата практика от последните най-малко 15 години.

Генералът от резерва Константин Попов, който е бивш командир на военната авиация, коментира, че му се иска процесът по придобиването на нов тип изтребител да е по-бърз, но отбеляза, че това не зависи само от българската страна.

"МО подхожда трезво и разумно, макар не с необходимата скорост" , посочи Константин Попов.

Военното министерство е в портфолиото на малкия коалиционен партньор от "Обединените патриоти" и се движи от вицепремиера и военен министър Красимир Каракачанов, който постави за основен приоритет сериозните инвестиции в старата съветска техника.

Попов коментира, че въпреки необходимостта да се поддържа и старата техника, водещото направление трябва да е придобиването на нови изтребители. Той се надява до 2-3 години това да стане.

В момента България избира нови изтребители между три оферти: на САЩ и "Локхийд Мартин" (Lockheed Martin) за последната модификация на Ф-16 - блок 72, известна като "Вайпър" (Viper), на Швеция и СААБ (SAAB) за "Грипен" (Gripen) и на Италия за втора ръка "Юрофайтър" (Eurofighter), но проектът се движи с известно забавяне.

Константин Павлов коментира, че бюджетът за отбрана за 2019 г. е рекордно голям и е разпределен правилно. Има ръст от 10% на заплатите в сектора, като за две години увеличението е 20%.

Бюджетът позволява инвестиции в сектора и ефективно планиране на средствата, допълни Константин Попов пред БНТ.

Той коментира, че разположените комплекси С-400 в Крим са за противовъздушна отбрана и Русия има правото да ги разполага, но превъоръжаването на такова малко пространство е притеснително.

mediapool.bg