Кламер БГ - Новини: ГЕРБ даде Стойчо Кацаров на прокуратурата и икономическа полиция

ГЕРБ даде Стойчо Кацаров на прокуратурата и икономическа полиция

България

|
Четв, 27 Ян 2022г. 13:21ч.
ГЕРБ даде Стойчо Кацаров на прокуратурата и икономическа полиция

ГЕРБ даде Стойчо Кацаров на прокуратурата и икономическа полиция

Депутатът от ГЕРБ-СДС проф. Костадин Ангелов обяви, че изпраща сигнал до Софийската градска прокуратура (СГП) и "Икономическа полиция" - СДВР, с настояване за проверка дали е налице престъпление по служба за неупражнен контрол от страна служебния здравен министър Стойчо Кацаров в качеството му на принципал на болница "Лозенец", когато неин изпълнителен директор е бил д-р Радосвет Горнев.

Става въпрос за обстоятелството, че Горнев е сключил трудов договор със себе си за времето, в което е бил директор. По казуса вече се произнесе Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), която установи наличието на конфликт на интереси и наложи глоба на Горнев. Горнев заподозря тогава опит да бъде дискредитиран преди конкурса за нов шеф на болницата.

Въпреки че беше назначен от Кацаров, Горнев се озова в конфликт с него в края на мандата му, заради намерението на Кацаров да слее "Лозенец" със специализираната болница за лечение на детски болести. Кацаров пък даде да се разбере, че бордът на директорите на лечебното заведение е раздиран от конфликти.

Преди дни Горнев бе отстранен от новия министър на здравеопазването проф. Асена Сербезова, която назначи ново ръководство на болница "Лозенец" и каза, че има постъпили данни за нарушения при управлението й.

Според Костадин Ангелов в казуса с Горнев има злоупотреба с публични средства. По думите му Кацаров е бил уведомяван за "незаконосъобразните действия" и въпреки това не е предприел нищо, което е обезпокоително.

mediapool.bg