Кламер БГ - Новини: Европрокуратурата разследва измами с парникови квоти в ТЕЦ-ове, свързвани с Ковачки

Европрокуратурата разследва измами с парникови квоти в ТЕЦ-ове, свързвани с Ковачки

България

|
Пон, 27 Фев 2023г. 20:00ч.
Европрокуратурата разследва измами с парникови квоти в ТЕЦ-ове, свързвани с Ковачки

ТЕЦ

Европейската прокуратура обяви в понеделник вечерта за проведена мащабна акция в България по информация за извършени измами за милиони евро, свързани с недеклариране на емисии на парникови газове.

Обект на разследването е частна компания, отговаряща за проверката на емисиите на парникови газове от ТЕЦ-ове и топлофикации в България. Компанията е заподозряна за представяне на фалшиви доклади до компетентните национални органи, но името й не се споменава.

Според разследването от 2017 г. дружеството съзнателно е подавало неверни данни и документация за годишните отчети за емисиите на парникови газове, произведени от ТЕЦ-ове и топлофикации в България. Това е довело до деклариране на по-малки от реалните емисии.

Така електроцентралите си спестяват разходи за закупуване на въглеродни емсии, каквито трябва да имат при замърсяване на въздуха над определените им нива за годината. Ако са надхворлили правата си за замърсяване и не ги покрият с парникови квоти, подлежат на тежки санкции.

Котли на ТЕЦ "Брикел" и "Марица 3" неведнъж са били запечатвани, защото регионалните екоинспекции са установявали, че изхъврлят газове над пределно допустимите норми. Винаги обаче тези мерки се обжалват и съдилищата ги отменят и връщат обратно в играта централите на Ковачки. В Перник също граждани неведнъж са излизали на протест зарад ипрекомерните замърсявания. При няколко проверки е съобщавано, че централите са хващани да изхвърлят вредни газове чрез байпаси през аварийни комини, за да не се налага отчитането им.

Последно котлите на ТЕЦ "Марица 3" бяха запечатани в края на април миналата година. Съдът потвърди това решение, но после се стигна за отмяна на решението на директорката на хасковската екоинспекция. След това централата обяви ремонт, който обаче бе наречен "имитация" от бившия екоминистър Борислав Сандов.

Същото е положението и с ТЕЦ "Брикел", но в същото време централата осъди държавата да й плати 35 млн. лв. заради предоставени по-малко безплатни квоти в периода 2010-2011

г., заради което й се наложило да купува от пазара и това я ощетило.

Европейската прокуратурата има достатъчно доказателства, че декларираните по-малко емисии са довели до загуби за милиони за бюджета на ЕС и националния бюджет. Освен това, неотчетените емисии са оказали влияние върху качеството на въздуха в България.

Над 150 полицейски служители са участвали в обиските, проведени в 11 български града, със съдействието на ГДБОП и ДАНС. Вече са извършени над 40 обиска и са разпитани над 70 свидетели. Разследващите са иззели мобилни телефони, лаптопи и обемна документация по разследването, съобщава Европейската прокуратура.

Информацията за мащабната операция бе обявена по-рано през деня от вътрешния министър Иван Демерджиев в Габрово.

Проверки се извършват в няколко въглищни електроцентрали и топлофикационни дружества. Сред тях са ТЕЦ "Бобов дол", "Брикел" и "Марица-3". И трите централи се свързват с бизнесмена Христо Ковачки, който официално се води техен консултант. Освен това текат проверки в топлофикациите в Перник, Габрово, Сливен, Велико Търново, Русе и Бургас, които също имат връзка с енергийния бос.

"Ще бъдат обявени подробно материалите по цялата акция, в момента не мога да коментирам, преди да е приключила, не е коректно", каза вътрешният министър.

Бившият министър на околната среда и водите от кабинета "Петков" Борислав Сандов съобщи, че най-вероятно е имало изтичане на информация преди акцията, тъй като от няколко места се споменавало, че Христо Ковачки е отпътувал за Дубай през почивните дни.

"Новината на деня. ГДБОП и ДАНС под надзора на Европейската прокуратура влязоха във всички ТЕЦ на Ковачки. Очакваме развитие", коментира в профила си във фейсбук и Владислав Панев.

Европейската прокуратура, която е оглавявана от Лаура Кьовеши, започна работа през лятото на 2021 г. и идеята и е да разследва престъпления, свързани с измами с евросредства и транграничните измами с ДДС.

mediapool.bg