Кламер БГ - Новини: ГДБОП временно оглавена от заместник на подалия оставка Спиридонов

ГДБОП временно оглавена от заместник на подалия оставка Спиридонов

България

|
Вт, 30 Юни 2020г. 16:13ч.
ГДБОП временно оглавена от заместник на подалия оставка Спиридонов

Единият от заместник-директорите на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) е назначен временно за изпълняващ директор на службата след оставката на шефа й главен комисар Ивайло Спиридонов. Начело на антимафиотите ще е старши комисар Любомир Янев, чието назначение е станало със заповед на вътрешния министър Младен Маринов.

Спиридонов подаде оставка, заедно със заместник-главния секретар на звеното Георги Арабаджиев, миналия петък. Това стана часове, след като бе обявен арестът на шефа на отдел "Наркотици" в ГДБОП Цветан Панков с подкуп за осигуряване на чадър над наркогрупи. Задържани бяха още двама - шефът на сектора за борба с наркотиците Кирил Ванков и друг служител.

Спиридонов обяви, че подава оставка, за да поеме отговорността за случилото се в службата и определи оттеглянето си като личен и морален акт.

Все още не е ясно кой ще поеме

поста на заместник-главния секретар Георги Арабаджиев.

39-годишният Любомир Янев е завършил Академията на МВР в София, а след това и право в Югозападния университет "Неофит Рилски". Кариерата си започва като разузнавач в 9-то районно управление в София. От 2004 г. до 2015 г. е работил в СДВР като разузнавач в сектор "Престъпления против личността", после е бил началник група в същия сектор, както и началник сектор "Престъпления, свързани с общоопасни средства". След това е назначен за

началник сектор към отдел "Контратероризъм", а през 2016 г. оглавява отдел "Контратероризъм" в ГДБОП-МВР. Зам.-директор на антитерористите става през юли 2019 г.

mediapool.bg