Кламер БГ - Новини: Г-7 призова за хуманитарни паузи и коридори в Газа и обеща да продължи да подкрепя Украйна

Г-7 призова за хуманитарни паузи и коридори в Газа и обеща да продължи да подкрепя Украйна

Свят

|
Ср, 08 Ноем 2023г. 12:50ч.
Г-7 призова за хуманитарни паузи и коридори в Газа и обеща да продължи да подкрепя Украйна

Сн. ЕПА/БГНЕС

Във втория ден от двудневната си среща в Япония министрите на външните работи на страните от Г-7 се обявиха в обща декларация в подкрепа на установяването на хуманитарните паузи и хуманитарни коридори в ивицата Газа, предадоха световните агенции.

Това ще позволи спешната доставка на хуманитарна помощ за палестинската територия и евакуацията на цивилни, застрашени от сраженията, се казва в документа, цитиран от Франс прес.

Министрите заявиха още, че Израел има правото да се защитава при спазване на международното право, като същевременно подчертаха, че е важно да се защитава животът на цивилните.

В общата си декларация външните министри на страните от Г-7 призоваха ливанското шиитско движение "Хизбула" и Иран да не подкрепят "Хамас" и да не правят нищо, което може да дестабилизира Близкия изток.

В общата си декларация министрите освен това обещават, че подкрепата на Г-7 за Украйна няма да намалее никога.

Г-7 смята да засили координацията си относно санкциите срещу Русия, за да ограничи нейния достът до стоки и технологии от критично значение, се подчертава още в документа. В него се казва, че Г-7 приема нови мерки, за да избегне заобикалянето от страна на Москва на тези ограничения.

В документа се отправя и призив към Китай да не помага на Русия във войната ѝ срещу Украйна.

mediapool.bg