Кламер БГ - Новини: Петима са задържани за нападението в Роженския манастир

Петима са задържани за нападението в Роженския манастир

България

|
Ср, 19 Септ 2018г. 19:37ч.
Петима са задържани за нападението в Роженския манастир

Петима души вече са задържани заради нападението и опита за обир на Роженския манастир във вторник вечерта, други двама се издирват, съобщи на брифинг в сряда в самата света обител директорът на ГД "Национална полиция" главен комисар Христо Терзийски.

Сигналът за атаката в манастира е бил подаден в 20.47 часа снощи. Свещеник съобщил на игумена игумена на Хаджидимовския манастир Теофил, който е замествал игумена на Роженския манастир Епифаний, че бил нападнат. Група лица го привел в безпомощно състояние, взели му мобилния телефон, вързали го и започнали да разбиват дупки в стената на помещението, където бил монахът.

Преди това нападателите изпочупили 11 от 20-те охранителни камери на манастира. След като напуснали светата обител бил подаден сигнала в полицията и от управлението в Сандански бил изпратен екип.

Проведени оперативно-издирвателни мероприятия довери до ареста на петимата, които се разпитват. Те са задържани за 24 часа, някои от тях са криминално проявени.

В четвъртък всички събрани материали отново ще бъдат докладвани, за да се прецени вина, свидетелство и роля в досъдебния процес.

По думите на Терзийски нападателите са взели както вещи на нападнатия свещеник, така и на манастира, но заради продължаващото разследването той не можа да конкретизира какви.

Според местна легенда в Роженския манастир е скрито ценно имане и документи. Предполага се, че именно това са търсели крадците.

mediapool.bg