Кламер БГ - Новини: Въоръжен сирийски бежанец бе арестуван по пътя към Сърбия

Въоръжен сирийски бежанец бе арестуван по пътя към Сърбия

България

|
Пон, 23 Окт 2023г. 17:10ч.
Въоръжен сирийски бежанец бе арестуван по пътя към Сърбия

Въоръжен сирийски бежанец бе арестуван по пътя към Сърбия

Гранични полицаи са арестували каналджия, който е превозвал седем нелегални мигранти към границата със Сърбия, като в раницата на един от тях е открит пистолет, съобщи МВР в понеделник. Оръжието е намерено в сирийски гражданин, който има хуманитарен статут.

Водачът на лекия автомобил, 33-годишен жител на Монтана, превозвал бежанжите, няма шофьорска книжка, установява проверката.

Шофьорът и мигрантите са задържани, а оръжието и автомобилът са иззети. С постановление на районната прокуратура шофьорът е арестуван с повдигнати обвинения за каналджийство. Работата по случая продължава.

По данни на прокуратурата и МВР каналджийството в страната през последните месеци се извършва предимно от чуждестранни граждани, които са предимно от страни от Източна Европа. Шофьорите използват коли с чужда регистрация или коли под наем, а след като са изпълнили курса в България след това напускат страната.

От данните за последния месец става ясно, че в България се образуват средно по 20 дела на ден за каналджийство. Тази тенденция се отчита в анализ, изготвен от специализираното звено на МВР и прокуратурата, създадено за разследвания на нелегалната миграция и наркотици.

Анализът на МВР показват, че няма замесени българи в организация на нелегален трафик на мигранти, но дори и да има, българите помагат предимно за логистиката.

Организацията започва с настаняване на групите чужденци за по едно-две денонощия в различни квартири и след превеждането им до транспорта. След преминаване на границата групите спират в отдалечени села в района на Странджа. После се прекарват до София, най-често по магистрала "Тракия". Следващият транспорт е към сръбската граница.

През септември полицията е провела над 520 операции по линия на нелегалната миграция. Арестувани 1780 незаконно пребиваващи в България. За един месец са постановени близо 200 присъди за каналджийство. Обичайно наказанията за това престъпление са леки, а нерядко – и условни.

Преди седмица Европейската комисия съобщи, че отчита добър напредък, постигнат от България и Румъния, шест месеца след началото на изпълнението на пилотните проекти за въвеждане на бързи процедури за предоставяне на убежище и връщане на незаконно пристигнали в ЕС мигранти.

mediapool.bg