Кламер БГ - Новини: Външната политика на Путин става все по-непопулярна в Русия

Външната политика на Путин става все по-непопулярна в Русия

Свят

|
Четв, 09 Авг 2018г. 13:56ч.
Външната политика на Путин става все по-непопулярна в Русия

Външната политика на Путин се харесва все по-малко на хората в Русия, констатира в заглавие руското издание "РБК".

Подкрепата за външнополитическия курс на Кремъл е спаднала за година и половина с 6 на сто. Според анкета на социологическия център "Левада" през март 2016 г. 22 на сто от запитаните са посочили външнополитическия курс на президента Владимир Путин за положителна страна на управлението му, а през юли 2018 г. това мнение са изразили само 16 процента.

В отговор на въпрос какво харесват у Путин и какво - не, доста повече жители на Русия са нарекли Путин опитен политик - 49 на сто срещу 33 процента преди година и половина. Сега 30 на сто от анкетираните подчертават, че руският лидер е "енергичен и решителен", 22 на сто смятат, че е прозорлив политик.

Намалял е обаче броят на хората, убедени, че президентът брани националните интереси на Русия - сега така смятат 17 на сто от участниците срещу 25 процента през 2016 г.

Най-честият отговор на въпроса какво не харесват у Путин остава същият - "че е свързан с едрия капитал". Така заявяват 17 на сто и тази година, и преди 18 месеца.

Посочват се и други причини за недоволство от Путин - "чужди са му народните интереси" (16 на сто) и "поддържа връзки с корумпирани политици" (14 процента).

В Русия е нараснала умората от външнополитическия дневен ред, отбелязва Денис Волков от "Левада". "В много от последните анкети хората казват: стига сме помагали на всички, трябва да помогнем на себе си, хайде да не харчим пари за другите страни, по-добре е да ги похарчим у нас", казва той.

mediapool.bg