Кламер БГ - Новини: Възможността за космическо законодателство разглежда ЕК

Възможността за космическо законодателство разглежда ЕК

Европа

|
Пет, 10 Март 2023г. 18:02ч.
Възможността за космическо законодателство разглежда ЕК

Възможността за космическо законодателство разглежда ЕК

Предложения за разширяване на възможностите за използване на космоса за целите на сигурността и отбраната, отправи Европейската комисия в петък. Разглежда се и възможността за изготвяне на космическо законодателство.

От Брюксел отбелязват, че космическите системи и услуги имат решаваща роля за обществото и икономиката, за сигурността и отбраната. Във времена на съревнование между различните властови центрове по света и на нарастване на заплахите е още по-важно ЕС да бъде в състояние да защити своята космическа инфраструктура, смятат в Еврокомисията. Целта е противодействие на злонамерени действия в космоса.

Предвижда се възможност за обмен на данни между държавите от ЕС по отношение на защитата на космическите съоръжения, както и за създаване на европейски възможности за независим европейски достъп до космоса и намаляване на стратегическите зависимости в тази област и в полето на отбраната.

Предвижда се върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността да изготвя годишен поверителен доклад за космическите заплахи срещу европейските държави, основан на разузнавателни данни, се посочва в съобщение на комисията.

ЕК предлага също така средствата, които служат за защита на европейската спътникова мрежа "Галилео", да бъдат използвани за всички останали европейски космически съоръжения. Според комисията е необходимо да се извършват общоевропейски космически учения с участието на партньорски страни. Предлага се също все по-тясното свързване на европейската космическа програма с нуждите съоръженията да бъдат използвани не само за граждански, а и за военни цели.

mediapool.bg