Кламер БГ - Новини: Възможно е 40% от българите да са прекарали Covid

Възможно е 40% от българите да са прекарали Covid

Коронавирус

|
Пон, 21 Юни 2021г. 14:24ч.
Възможно е 40% от българите да са прекарали Covid

Възможно е 40% от българите да са прекарали Covid

Малко над 40% от населението е възможно да се е срещало с коронавируса, показва проучване на една от големите частни лаборатории "Цибалаб" въз основа на случайна извадка на 2600 проби за антитела от 38 населени места в страната. Проучването беше представено в понеделник в Министерството на здравеопазването, а служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров обяви, че започва национално такова изследване, което ще интегрира данните от всички лаборатории, болници и други здравни заведения и ще покаже реално колко хора у нас са се срещали с вируса от 1 март 2020 година насам и колко близо сме до колективния имунитет. Ще бъде събрана и обобщена информация за всички ваксинирани, лежали в болница, тествани с различни видове тестове. Информацията ще бъде соритрана по ЕГН, по области и по общини.

"Като срокове очакваме да добием тази информация в период между 2 седмици и 1 месец и тя ще ни помогне за оценка на риска от възникване на нова вълна.Събирайки тези данни и анулирайки дублиращите се ЕГН-та, ще получим най-малкия брой хора, които са се срещали до момента с вируса.", каза Кацаров. Предстои обявяването на обществена поръчка, а събирането и обобщаването на данните ще струва между 10 и 15 000 лева. В работата ще бъдат ангажирани компаниите, поддържащи медицинския софтуер на лаборатории, болници и др. Това ще бъде еднократен процес на събиране на данни, но в последствие базата данни ще продължи да се пълни и актуализира в МЗ, обясни Кацаров.

Той обясни, че досега данни за антитела никой никъде не е събирал. Кацаров се аргументира и защо е избран този подход за проучване на преболедувалите: "Ако сега тестваме за антитела цялото население или представителна извадка, ще установим само тези, които скоро са се срещали с вируса, но не и тези, които преди 3-4 месеца са преболедували. Когато се срещнете с вируса, образувате антитела, но те намаляват след време. Това не значи, че нямате имунитет и не значи, че не сте се срещали с вируса. Затова избрахме този подход".

Д-р Недялко Калъчев, собственик на частната лаборатория "Цибалаб", представи собствено проучване, което не е представително, но обхваща случайна извадка от 2665 проби, от които 43% са показали наличие на антитела срещу вируса. Целта е била да се установи наличието на антитела само сред хора, които не са ваксинирани, т.е. са се срещнали по естествен път с вируса. "Използвали сме анти N антитела, поради факта че тези антитела не присъстват в пробите на ваксинирани пациенти", обясни Калъчев. Приложeн е принципът на "случайна лабораторна извадка в различни дни". За целта са изследвани проби на пациенти, попаднали в лабораторията по различни поводи. Калъчев обясни, че пробите обхващат не само пациенти, отишли да се тестват за коронавирус, а всякакви хора – със сърдечно съдови, онкологични заболявания, диабетецити, бременни и др., посетили лабораториите по различни причини.

По думите му данните може да са фалшиво повече или фалшиво по-малко спрямо реалната картина. Например ако се вземе предвид, че повечето са с хронични заболявания, те да са полагали по-голямо старание да не се заразят. Затова, според Калъчев, по-точната картина ще стане ясна след като излязат данните от проучването на МЗ.

Данните за отделните области варират. В Пазарджик e отчетен най-високият дял наличие на антитела - 62%, в Ямбол - 56%, в Бургас – 45%, Варна -35%, в Сливен – 53%, Плевен -33%, Велико Търново, Горна Оряховица и Габрово – 51%, Враца -38%, Русе-49%, в София – 31%, Пловдив-44%, Хасково – 55%, Кърджали - 52%. Проучването обхвагща периода 25 май-11 юни.

По думите на Калъчав официалните данни за заразените с коронавирус могат да се умножат по 6 въз основа на данните от неговото проучване.

Според Калъчев ни чакат сериозни усилия по отношение на ваксините, защото този резервоар от хора, които не са се срещали с коронавируса, подлежи на бъдещо заразяване. "Хубаво е че имам спад сега, защото това ни дава време да ускорим ваксинирането", каза Калъчев.

mediapool.bg