Кламер БГ - Новини: Във вторник ПП, ДБ и "Спаси София" обявяват своя кандидат-кмет за София

Във вторник ПП, ДБ и "Спаси София" обявяват своя кандидат-кмет за София

България

|
Пон, 26 Юни 2023г. 15:09ч.
Във вторник ПП, ДБ и "Спаси София" обявяват своя кандидат-кмет за София

Васил Терзиев, снимка: Нова тв

Във вторник вечерта "Продължаваме промяната", "Демократична България" и "Спаси София" ще представят официално общата си кандидатура за кмет на София. Формациите издигат за поста предприемача Васил Терзиев, който е подкрепен и от "Екипът на София".

Така Терзиев ще бъде първият официално обявен кандидат за кмет на София. От ГЕРБ, които в момента управляват Столичната община, пазят евентуалната си номинация в пълна тайна. Другите партии също все още не са заявили готовност да представят публично кандидат-кметовете си. Предстоящите през есента местни избори обаче са реален шанс за пръв път от повече от 15 години София да не бъде управлявана от ГЕРБ.

Самото събитие за обявяването на Терзиев се проведе в Sofia Event Center, като след него е предвидена и пресконференция. В нея ще вземат участие издигнатият за кандидат за кмет на София и лидерите на подкрепящите го формации.

Обявяването на кандидатурата ще се излъчва и онлайн, във Фейсбук за целта вече е създадено събитие, което носи името "За хората на София".

"Време е София да намери своето достойно място сред европейските столици. Да я превърнем в град, в който хората живеят добре. Дом, в който децата ни избират да останат. Място, където младите успяват – град на новите възможности, град с бъдеще. София, в която вярваме", пишат ПП, ДБ, "Спаси София" и "Екипът на София" във фейсбук събитието.

Това, че именно Терзиев ще е общият им кандидат-кмет на София не е изненада, защото от повече от половин година неофициално беше определян като фаворит сред обсъжданите имена. Още преди месец се разбра, че той е финалният избор на коалицията за София. Това стана през записа от заседанието на Националния съвет на "Продължаваме промяната", публикуван от напусналия ПП-ДБ депутат Радостин Василев. В него се чува как съпредседателят на партията Кирил Петков разказва за свой разговор с Терзиев, в който му казал "пич, ти си кандидат за кмет, какво мислиш по тая стратегия" за ротационното управление на страна.

През май Васил Терзиев напусна фонда за рисков капитал Eleven. Той беше заменен от Светозар Георгиев. Двамата са сред основателите на IT компанията "Телерик", която през 2014 г. беше купена от американската Progress с рекордна за региона сделка за 262.5 млн. долара. Терзиев е и съосновател на "Телерик Академия" и Campus X – проекти, които участват активно и помагат за развитието на IT и стартъп сферата в България.

mediapool.bg