Кламер БГ - Новини: Бившият говорител на ЦИК Бисер Троянов се падна по делото "Полфрийман"

Бившият говорител на ЦИК Бисер Троянов се падна по делото "Полфрийман"

България

|
Четв, 26 Септ 2019г. 18:12ч.
Бившият говорител на ЦИК Бисер Троянов се падна по делото "Полфрийман"

Бившият говорител на Централната избирателна комисия Бисер Троянов е в съдебния състав, който трябва да се произнесе по искането за възобновяване на делото за освобождаването на австралиеца Джок Полфрийман. В четвъртък Върховния касационен съд (ВКС) извърши публично разпределението на делото. То се падна на съдебен състав с докладчик Жанина Начева от Второ наказателно отделение на ВКС и членове съдиите Бисер Троянов и Надежда Трифонова.

Бисер Троянов бе член и говорител на ЦИК от 2001 до 2014 година. Той бе назначен в комисията от НДСВ, а след това получи нов мандат от квотата на ГЕРБ.

Първото заседание по делото за освобождаването на Полфрийман е насрочено за разглеждане за 23 октомври тази година. Това означава, че цял месец австралиецът ще бъде държан в бежанския център в Бусманци. Часове по-рано заместник-вътрешният министър Стефан Балабанов каза, че австралиецът няма да бъде освободен, докато няма окончателно съдебно решение. Властите обаче няма да имат право да го задържат, ако получи навреме пасаван от австралийското генерално консулство в Солун.

В четвъртък сутринта Софийският градски съд отново изпрати на ВКС делото, образувано по искането на главния прокурор срещу предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман.

Австралиецът беше осъден в България на 20 години затвор за убийство на студента Андрей Монов през 2007 г. Преди седмица обаче Полфрийман беше пуснат предсрочно от затвора с определение на състав на Софийския апелативен съд с председател Калин Калпакчиев, след като излежа малко над 13 години.

Решението на съда предизвика недоволство и полемика в обществото. Главният прокурор Сотир Цацаров поиска от ВКС да спре освобождаването на австралиеца и да преразгледа делото.

В сряда ВКС съобщи, че е отказал да уважи искането на главния прокурор и да възобнови делото за предсрочното освобождаване на Полфрийман. Аргументът на съда беше, че е допуснато процесуално нарушение, защото на австралиеца не е бил връчен препис от искането на Сотир Цацаров.

Сега градският съд е изпълнил указанията на по-висшата съдебна инстанция и е представил доказателства за връчен препис от искането на главния прокурор за възобновяване на делото на осъдения Полфрийман, който в момента се намира в бежански център. От Софийски градски съд обясниха, че не са връчили на австралиеца документите по искането на Цацаров с цел пестене на време.

Съдията докладчик от СГС е разпоредил то да бъде изпратено незабавно във ВКС след уведомяване на страните за искането на главния прокурор. Съобщенията от получените уведомления е щяло да бъдат допълнително внесени във ВКС, докато делото се администрира във Върховния касационен съд.

Заместник-правосъдният министър Николай Проданов коментира, че дори при напускането на затвора преди ден, Джок Полфрийман се е държал агресивно, като с това се потвърждавало и поведението по време на престоя му в затвора.

Николай Проданов допусна, че съставът на апелативния съд освободил Полфрийман от затвора е бил подведен от някои факти. Той даде за пример завършеното от австралиеца дистанционно висше образование. За това нямало никакви документи освен електронни справки, които можело лесно да бъдат манипулирани, твърди Проданов.

mediapool.bg