Кламер БГ - Новини: Всяка година над 2000 деца в България са изоставяни от родителите си

Всяка година над 2000 деца в България са изоставяни от родителите си

България

|
Пон, 29 Ноем 2021г. 16:41ч.
Всяка година над 2000 деца в България са изоставяни от родителите си

Всяка година над 2000 деца в България са изоставяни от родителите си

SOS Детски селища България стартира кампания "Пак ще бъде Коледа", съобщиха от сдружението. Кампанията цели да насочи вниманието на обществеността върху една тревожна статистика - всяка година над 2 000 деца в България са изоставяни от родителите си, повечето от които още в родилния дом. Особено драматично е положението на тези семейства в условията на сегашната епидемична и зараждаща се икономическа криза, когато уязвимите социални групи стават още по-уязвими, предупреждават от SOS Детски селища.

Кампанията цели да привлече дарители в подкрепа на тези деца - децата, които са лишени от родителска грижа или които са в риск да я загубят.

Тя стартира на 30 ноември и ще продължи до 31 декември 2021 г. Лице на кампанията е музикантът Коцето Калки, който подарява песента си "Пак ще бъде Коледа" на SOS Детски селища България. В записа участват семейството на Калки - съпругата му Мартина Табакова ("Музикант на годината"), синът му Теодор Георгиев - главен герой в клипа, както и деца от Национално музикално училище "Любомир Пипков".

"Всяка година в България се изоставят над 2000 деца. Всички те имат нужда от семейство, а много от тях са талантливи и талантът им се нуждае от подкрепа. Вгледайте се в детето на улицата и ще откриете една различна съдба. Надявам се приятелите и феновете ми и всеки, който може, да подкрепи децата в риск като стане SOS Приятел", споделя Коцето Калки.

Всеки, който иска да промени тъжната статистика и да подкрепи кампанията, може да го направи още днес като стане SOS Приятел през сайта или като изпрати SMS с текст 5 на 1287 и се регистрира като SOS Приятел с месечно дарение от 5 лева. Набраните средства ще бъдат изразходвани за подсигуряване на ежедневна грижа за децата, младежите и семействата, които Сдружение SOS Детски селища подкрепя.

Всеки, който е подкрепил кампанията, може да стане и неин посланик като добави рамка на профилната си снимка във Фейсбук. Така ще покаже на всички свои приятели в социалните мрежи, че не е безразличен към съдбата на децата в риск.

Клипът ще бъде публикуван тази седмица в YouTube канала на Калки и Мартина Табакова, а официалната промоция на видеото Калки ще представи на своя рожден ден 9-ти декември, като ще покани децата участници от НМУ "Любомир Пипков", както и деца от SOS детски селища.

Кампанията се осъществява с медийната подкрепа на: БНТ, Bulgaria On Air, Нет Инфо, FM+, Z Rock и БНР.

mediapool.bg