Кламер БГ - Новини: Изборите в София: За какво гласуваха Григорова, Терзиев и Хекимян (Обновена)

Изборите в София: За какво гласуваха Григорова, Терзиев и Хекимян (Обновена)

България

|
Нед, 29 Окт 2023г. 14:28ч.
Изборите в София: За какво гласуваха Григорова, Терзиев и Хекимян (Обновена)

Кандидатът на Продължаваме промяната и Демократична България Васил Терзиев гласува в столичното 118-то училище. Сн. БГНЕС

Изборният ден в София протича нормално по данни на Общинската избирателна комисия.

Право на глас в столицата имат 1 100 000 граждани, които могат да го упражнят в общо 1586 редовни секции, 20 подвижни и 34 служебни.

Гласоподавателите избират между 22-ма кандидати за кмет и 29 кандидатски листи за общински съветници, регистрирани за участие в днешните местни избори.

Тримата основни претенденти за кметското място в София гласуваха още преди обяд.

"Дали е хартия, пергамент или на камък, отговорността е у нас. Проблем е, че махнаха машините, начинът, по който го направиха, е скандален, но това не променя отговорността на всеки един от нас. Надявам се, че вотът няма да бъде опорочен", заяви кандидатът за кмет на столицата на коалицията “Продължаваме промяната - Демократична България” и "Спаси София" Васил Терзиев, след като гласува в неделя сутринта в столичното 118-то училище.

"Надявам се на висока избирателна активност, тъй като изборът днес предопределя състава на Столичния общински съвет, предопределя нещата, които ще се случват или не в този град. Поправителен няма", каза още Терзиев.

Сред най-раннобудните гласоподаватели се оказаха настоящият кмет Йорданка Фандъкова и кандидатката на БСП Ваня Григорова.

"Надявам се, че споровете за технологиите от вчера не са засенчили идеите и посланията на кандидатите. Призовавам всеки от нас да не се приема за ням свидетел на това, което се случва в неговия живот. Ние не сме статисти. Ние сме участници в политиката и сега е времето да покажем какво искаме и какво не искаме да се случва в София“, каза Григорова.

"Гласувах за София, която трябва да бъде един по-светъл и по-свободен град, освободен от властта на парите, град, в който всеки се чувства като у дома си. Град без елитни и неелитни училища. Град без частни улици и заградени обществени такива", допълни тя.

По думите й след 33 години власт на парите е време хората да се усетят представени.

Тя отказа да коментира решението на ЦИК, с което бе отменен машинният вот.

Кандидатът на ГЕРБ за кмет на София Антон Хекимян заяви, че е гласувал хаосът в София и други общини да не се повтори. "Нагледахме се на хаос, време е София още по-добре да бъде управлявана. Щях да гласувам с машина, ако не бяхме загубили доверието в този процес. Искам отговори от политическите лица, които дължат отговори, но не го чух през последните 48 часа", каза Хекимян.

Той посочи, че има доверие във всички хора, които участват в изборния процес.

Настоящтият кмет Йорданка Фандъкова заяви, че оставя на наследника си град със стабилни финанси, с готови проекти и с проекти в изпълнение. "Надявам се, че следващият кмет ще продължи с още по-високо темпо да работи за София", добави тя.

mediapool.bg