Кламер БГ - Новини: Всички кандидати за български съдия в Страсбург са отхвърлени

Всички кандидати за български съдия в Страсбург са отхвърлени

България

|
Вт, 04 Апр 2023г. 13:30ч.
Всички кандидати за български съдия в Страсбург са отхвърлени

Всички кандидати за български съдия в Страсбург са отхвърлени

Конкурсната комисия отхвърли всички кандидати за престижната позиция на български съдия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург. До изслушване бяха допуснати шестима претенденти, като комисията трябваше да избере тримата най-добри сред тях.

Според правилата най-добрите трима трябваше да бъдат предложени до 12 май на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, която ще избере измежду тях българския съдия в Страсбург.

"След като прецени представянето на явилите се на проведеното публично събеседване кандидати, Комисията намери, че към момента не са налице трима кандидати, които да отговарят на критериите", се казва в решението на комисията, цитирано от специализирания сайт Lex.bg.

Българският съдия в Страсбург трябва да има задълбочени познания за националната правна система, международното и европейското право, като фокусът е върху областта на правата на човека.

Шестимата допуснати до изслушване кандидати бяха доц. Катерина Йочева, съдията от Административен съд София-град Красимира Милачкова, бившият директор на Националния институт на правосъдието Драгомир Йорданов, адвокатът от Перник Пламен Борисов, Виктор Соловейчик, който е ръководител на секретариата на една от секциите в Европейския съд, както Татяна Бъчварова, която работи в службата на прокурора в Международния наказателен съд в Хага.

Първоначално кандидатите бяха деветима, но трима от тях не бяха допуснати до изслушването. Съдията от Върховния административен съд Искра Александрова и правозащитничката от Пловдив Милена Кадиева не са издържали езиковия тест, а председателят на Административен съд София-област Мария Павлова не се е явила на него.

Конкурсната комисия е с председател проф. Пламен Панайотов. След като не е одобрен нито един от кандидатите, комисията предалага обявяването на нова конкурсна процедура. България ще остане без постоянен съдия в Европейския съд в Страсбург на 12 април, когато изтича мандатът на съдия Йонко Грозев.

mediapool.bg