Кламер БГ - Новини: "Всички бяха в шок." Близък до Кремъл олигарх разказва как е научил за нахлуването в Украйна

"Всички бяха в шок." Близък до Кремъл олигарх разказва как е научил за нахлуването в Украйна

Война в Украйна

|
Четв, 23 Фев 2023г. 14:45ч.
"Всички бяха в шок." Близък до Кремъл олигарх разказва как е научил за нахлуването в Украйна

Руският олигарх Алишер Усманов

Руските олигарси били "шокирани" от решението на руския президент Владимир Путин да нахлуе в Украйна.

В навечерието на инвазията те били поканени на спешна среща с президента, която трябвало да се състои на 24 февруари. Но, подобно на висшето ръководство на Кремъл, те не знаели нищо за военните планове на Путин, пише Financial Times, цитирайки един от участниците в събитието.

"Всички бяха в шок", казва източникът, описвайки настроението на няколко десетки олигарси, които пристигайки в Кремъл вече знаели, че ще попаднат под западните санкции.

Докато чакал президента, един от олигарсите забелязал външния министър Сергей Лавров, който напускал друга среща, и поискал от него да обясни защо Путин е нахлул в Украйна. Лавров беше един от малкото, които знаеха за планираната инвазия. Но дори и той е бил информиран за него около 1 часа сутринта на 24 февруари, което го изненадало, пише FT.

Олигархът се интересувал как Путин може да планира такова мащабно нахлуване в съседна държава в толкова тесен кръг от близки сътрудници, без да посвети в плановете си икономическия блок на правителството и бизнес елита, който до последно не е вярвал, че това е възможно.

"Той има трима съветници: Иван Грозни, Петър Велики и Екатерина Велика", отговорил Лавров.

Според първоначалния план Путин трябвало да превземе Киев в рамките на няколко дни в сравнително безкръвен блицкриг, отбелязва FT. Но след една година война, според служители на САЩ и ЕС, Русия е загубила повече от 200 000 войници убити и ранени, изтощила е своите танкове, артилерия и крилати ракети и е откъсната от световните финансови пазари и западните вериги за доставки.

В същото време руският елит не възприема конфликта в Украйна като своя собствена война, казва Сергей Марков, политически анализатор, близък до Кремъл. "Да, те не се занимават с диверсии, но значителна част от тях смятат, че това не е тяхната война. ... За тях това е войната на Путин, войната на ватените якета, дълбоките хора. И елитите не искат тази война, те смятат, че Путин е сгрешил и ще приемат всеки изход от Специалната военна операция. И победа, и поражение. И това, разбира се, е голям проблем", отбелязва Марков.

Правителството е в мрачно настроение след една година война, казва източник, близък до кабинета на изданието The Moscow Times. Повечето официални лица и висши бизнес мениджъри, казва той, са заинтересовани от бързото сключване на мирно споразумение. "Всички са уморени", обяснява той.

Но има и "партия на войната", която е разочарована от липсата на победи. "Проблемът е, че сме нерешителни, непоследователни и нашият лидер не може да ни каже какво да правим", обяснява бивш служител на Кремъл.

mediapool.bg